• BG

  Приватизација Нишке телевизије пред судом у Стразбуру

  Први случај због приватизације медија у Србији на суду у Стразбуру

  Ово је први поступак пред судом у Стразбуру због сумње у незаконитост током приватизације медија у Србији, пише .

  Нишку телевизију, чији је оснивач био Град, у другом кругу аукције купио је конзорцијум који чине Народне новине, у власништву нишке породице Радомировић, која се означава као уређивачки и финансијски блиска властима и Слађана Остојић, директорка и уредница нишке Телевизије Зона плус, чији је власник син Братислава Гашића, актуелног директора БИА и високог функционера СНС.

  Живадиновић, који је био извршни директор у НТВ-у, поднео је представку Европском суду након што је дуже од три и по године безуспешно покушавао да докаже незаконитости у приватизацији НТВ пред Министарством привреде, Управним судом, Врховним касационим судом и Уставним судом Србије. Он се обратио и Основном јавном тужилаштву због сумње да је директор Народних новина Видосав Радомировић „дао лажне податке“ у изјави да тај медиј „није у потпуности или делимично финансиран из јавних прихода“, као и Заштитнику грађана.

  Бивши извршни директор НТВ-а је у свим поступцима тврдио да је у процесу приватизације било нерегуларности јер су Агенција за приватизацију, а касније и Министарство привреде водили рачуна искључиво о поштовању прописане законске процедуре, а нису проверавали тачност Радомировићеве изјаве.

  Живадиновић је подсећао да су Народне новине годинама добијале јавни новац. Према Годишњем извештају о власничкој структури и контроли медија Савета за борбу против корупције објављеном 2015. Народне новине су примале милионске износе из градског и општинских буџета о чему говоре подаци Управе за трезор од 2009. па надаље.

  „Приватизација НТВ била је незаконита и дискриминаторска. Ову телевизију су, практично, новцем грађана купили приватници блиски власнтима на челу са СНС-ом. НТВ је мала телевизија у односу на националне емитере, али она у доброј мери илуструје модел по којем су медији приватизовани како би радили у корист власти или били уништени. Пошто нисам овде могао да истерам правду, очекујем да суд у Стразбуру одлучи правично и непристрасно“, каже Живадиновић за Данас.

  Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС), оцењује за Данас да је добро да се неко одлучио да се приватизацијом медија бави на Европском суду, пошто је домаће правосуђе заказало.

  Аутор: Данас

  Извори021.rs, УНС

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com