• Ekonomija

  Привредни апелациони суд потврдио продају из стечаја Пиваре Ниш Групи Капитални пројекти

  Niska pivara2

   

  Привредни апелациони суд у Београду одбио је жалбу “LUSS Investment“ којим је тражено поништење продаје Пиваре Ниш а.д. из стечаја.

  Купац Пиваре Ниш а.д. у стечају била је  “Група Капитални Пројекти“ из Ниша којe заступа Стефан Стефанов из Бугарске.

  Привредни апелациони суд тиме је потврдио решење Привредног суда у Нишу закључком да је првостепени суд правилно применио одредбе Закона о стечају.

  Тиме је потврђена продаја имовине стечајног дужник Пивара Ниш а.д. у стечају.

  И поред снажне медијске кампање која је вођена против стечајног управника у овом поступку мр Љубомира Костића, судским поступцима утврђено је да је поступао у складу са законом.

  Приврдни апелациони суд је констатовао да је Одбор поверилаца 24.6. 2015. године дао сагласност стечајном управнику за продају преостале имовине стечајног дужника непосредном погодбом након већег броја неуспешних покушаја продаје путем лицитације.

  Јавним огласом су позвана заинтересована лица да се обрате стечајном управнику закључно са 10.7. 2015. године.

  Интересовање су показала само два лица и то Гордан Павловић из Фоче и Стефан Стефанов из Бугарске.

  Стечајни управник је анализирао приспеле понуде и предложио да се прихвати понуда Предузећа “Група Капитални Пројекти“ из Ниша којe заступа Стефан Стефанов из Бугарске.

  Одбор поверилаца прихватио је ову понуду 22.7.2015. године.

  Тада се у читав процес укључује предузеће “LUSS INVESTMENT“, које није испоштовало рокове из јавног огласа и практично тек након одлуке Одбора поверилаца о прихватању  понуде Предузећа “Група Капитални Пројекти“.

  23. јула 2015. године представници “LUSS INVESTMENT-а“ дошли су у просторије стечајног дужника и истакли своју понуду у износу од 130 милиона динара.

  31.7. 2015. године писане оставке су поднели председник Одбора поверилаца и председник Скупштине поверилаца.

  Одбор поверилаца није изменио своју одлуку од 22.7.2015. године и стечајни управник је 3.8.2015. године закључио Уговор са купцем Предузеће “Група Капитални Пројекти“.

  Купац је платио купопродајну цену од 130.010.000. динара а уговор је солемнизован од стране јавног бележника.

  Привредни апаелациони суд одбио је као неоосноване наводе из жалбе “LUSS INVESTMENT-а“ да стечајни управник није благовремено обавештавао сва заинтересована лица о продаји у смислу члана 133. Закона о стечају.

  Привредни апелациони суд одбио је као неоосноване наводе из жалбе “LUSS INVESTMENT-а“ да јавни бележник није могао  да овери уговор јер не постоји одлука Одбора поверилаца о цени од 130.010.000 динара због чињеница да се ради о цени која је виша од оне за коју је Одбор поверилаца дао сагласност.

  niska pivara4

  Продаја пиваре била је највећа инвестиција 2015. године у Нишу јер је пивару из стечаја купио бугарски бизнисмен Стефан Стефанов за 1.100.000 евра.

  У пивару је одмах након куповине, нови власник уложио новац за ремонт производних погона.

  Производња је поново покренута и до краја маја нишко пиво наћи ће се у трговинама широм земље.

  Према речима менаџера Нишке пиваре Никole Карановића поново је упошљено четрдесетак радника.

  План је да та бројка при пуном обиму производње буде и удвостручена.

  Нишко пиво је било бренд у читавој бившој Југославији и нови купац и менаџмент верују да ће поново наћи своје место на тржишту и поред снажне конкуренције.

  Иначе, повезан је радни стаж бившим радницима пиваре за период од маја 2012. године до августа 2013. године рекао је за новостидана.рс стечајни управник мр Љубомир Костић .

  Повезан је радни стаж за око 150 бивших радника.

  За то је из стечајне масе пиваре укупно издвојено 13 милиона и 700 000 динара.

  Милан Петковић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com