Gradovi

Privrednici u Srbiji u korak sa usklađivanjem standarda EU

BEOGRAD – Privrednici u Srbiji idu u korak sa usklađivanjem sa evropskim standardima i primenom direktiva, kao i pozitivnih iskustava iz prakse evropskih država, ali dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca i smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga, ocenio je danas predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Miodrag Kostić.

Kostić je, na sastanku članova „Privrednika“ sa šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanjom Miščević i njenim timom, istakao da je evropsko tržište otvoreno za robu i investicije iz Srbije i regiona, ali da je tu šansu moguće znatno više iskoristiti ukoliko bi se, na primer, samo poljoprivredna proizvodnja uvećala za dva do tri puta.

„Dodatne napore treba usmeriti ka zaštiti domaćih proizvođača i trgovaca, smanjenju administrativnih barijera u prometu robe i usluga i usklađivanju sa evropskim standardima“, ocenio je Kostić, a saopšteno je iz „Privrednika“.

Kada su u pitanju fondovi Evropske unije, Kostić je kazao da je potrebno obučiti kompanije iz Srbije kako bi razvili kapacitete za korišćenje sredstava iz raspoloživih fondova koji su nam otvoreni danom ulaska u EU.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Saveta stranih investitora.

Generalni direktor Delez Srbija i član UO Saveta stranih investitora Džon Kiricis istakao je da proces prilagođavanja donosi mnogo prednosti za Srbiju, čineći je atraktivnijem mestom za ulaganja.

On je ukazao da je u procesu prilagođavanja potrebno podići standarde lokalnih proizvođača i dobavljača, kako bi se ostvario veći izvoz na milionsko tržište EU.

„U tom pogledu potrebna je tešnja saradnja svih aktera, a strane kompanije koje posluju na tržištu Srbije su spremne da nastave da prenose svoja široka iskustva i znanja domaćim kompanijama“, poručio je Kiricis.

Šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević istakla je da je ekonomsko upravljanje dobilo primarno mesto u pregovorima Srbije sa EU, pored vladavine prava i reforme državne uprave.

Zbog toga smo, dodala je ona, svake godine u obavezi da izrađujemo Ekonomski program reformi koji obuhvata finansijske elemente, programiranje budžeta i strateške planove razvoja.

„Država mora i ekonomski biti pripremljena za članstvo, a ne samo da je u stanju da usvaja usklađene zakone, na čemu će biti fokus sada kada smo otvorili prva poglavlja u pregovorima“, navela je Miščević.

Prema njenim rečima, debata sa privrednim sektorom je otvorena, jer se insistira na uključivanju svih u pregovarački proces.

Stručnjaci za poglavlja koja se odnose na finansijske i ekonomske teme će biti konsultovani tokom pregovora, a poslovna zajednica je pozvana da se aktivno uključi i doprinese procesu pregovora, navela je Miščević.

„Naš osnovni cilj je da Srbija bude država sa stabilnim institucijama, jasnim standardima, pravilima i procedurama, a to je važno kako za građane, tako i za privredu“, zaključila je šefica Pregovaračkog tima.

Foto Tanjug, O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh