• Gradovi

  Procedura primene naloga protiv Pućdemona može da traje do tri meseca

  Postupak primene evropskih naloga za hapšenje koji su izdati protiv smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona i četiri člana njegove vlade, može da traje do tri meseca i odvija se u etapama, saznaje agencija Frans pres iz izvora bliskih belgijskom Ministarstvu pravde.

  Tužilaštvo u Briselu zatražilo je danas od istražnog sudije da donese odluku da li će Pućdemon, Marija Seret, Antoni Komin, Luis Puig i Klara Ponsati, biti u pritvoru ili ne.

  Sudija ima rok od 24 sata od trenutka njihove predaje da se izjasni o pritvoru. Ukoliko ne bude odredjen pritvor, osumnjičeni će biti oslobodjeni, pod odredjenim uslovima ili kaucijom.

  Kada se istražni sudija izjasni, sudsko veće donosi odluku o primeni evropskog naloga. Ta procedure može da traje oko 15 dana. Na odluku sudskog veća može da se uloži žalba i ukoliko se to dogodi, sud ima dodatnih 15 dana da donese odluku.

  Kad se donese konačna odluka o izručenju, osumnjičeni imaju rok do deset dana da budu predati nadležnim organima zemlje koja je izdala nalog za hapšenje.

  Belgijsko Ministarstvo pravde navelo je Frans presu da će cela procedura trajati od 60 do 90 dana, od dana njihove predaje policiji.

  Pućdemon i njegovi smenjeni ministri predali su se jutros policiji. Španski sud je izdao evropske naloge za njihovo hapšenje zbog pobune posle proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com