Novosti online

Процена имовине не значи продају ЕПС-а

Уговор за процену имовине ЕПС-а закључен с „Енергопројект ентелом” и Економским институтом не значи продају овог највећег јавног предузећа, већ потребу да ЕПС зна шта је његово, каже за „Политику“ проф. др Бранко Ковачевић, председник Управног одбора Електропривреде Србије.

– Спекулације да се процена имовина ради да би се ЕПС продао, нису тачне. ЕПС има део имовине који се не води на њега, већ на државу. ЕПС јесте државно предузеће, али треба дефинисати шта је убудуће својина овог предузећа, а шта ће остати у власништву државе, односно да ли ће ЕПС бити власник свих непокретности и земљишта, или само неког дела – објашњава Ковачевић.

Он каже да се приче о приватизацији појављују све чешће у медијима, јер неко пушта пробне балоне, да испита да ли има пролаз да купи ЕПС или не. Неретко људи повезују ЕПС и „Телеком”, па кажу, нисмо ово продали, сада ћемо ЕПС, а то нема везе, истиче наш саговорник.

– Све и да се ЕПС продаје, неће се продавати оно што је сада у његовом власништву. Може се само разговарати о стратешком партнерству у градњи неких нових електрана. Није тајна да је ЕПС пожељна млада за коју се интересују и Кинези и Италијани, Немци… – истиче Ковачевић.

Процена имовине мора да се ради и због захтева Светске банке и Европске уније и обавеза које имамо према њима.

Све и да се ЕПС продаје, неће се продавати оно што је сада у његовом власништву. Може се само разговарати о стратешком партнерству у градњи неких нових електрана

– Осим тога, ЕПС последње две године пописује имовину на терену. То није ништа ново. Процена имовине компаније је већ рађена али никада није било сигурно до краја да ли је то баш све што ЕПС има или не и да ли баш толико вреди. Сада је ово јавно предузеће на правом путу да тачно зна шта је његово и колико вреди – каже Ковачевић.

Проценом вредности истовремено се, истиче он, иде и на правну трансформацију из јавног предузећа у акционарско друштво. ЕПС још увек није а. д., које може да изађе на берзу, каже наш саговорник и подсећа да су у последњих неколико дана у више наврата, бивши министар привреде Жељко Сертић и актуелни министар енергетике Александар Антић, говорили да од приватизације нема ништа.

Ковачевић каже, да је за прелазак у акционарско друштво отвореног типа неопходно припремити још неке правне акте, али и сачекати да се заврши нова систематизација, које неће бити пре краја марта 2017. године. Тек када буде дошла на ред процена вредности капитала ЕПС-а, онда неко може да говори о продаји ЕПС-а, а то је далеко, истиче први човек Управног одбора.

На питање да ли су ангажовали две домаће фирме за процену имовине компаније, из ЕПС-а одговарају, да су у посао укључили „Енергопројект ентел” и Економски институт и да је уговорена вредност ове јавне набавке 34 милиона динара. Рок за завршетак процене је осам месеци. Одлуку о промени правне форме доноси влада, кажу у ЕПС-у.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh