• Novosti online

  Prodemokratski skup u Hongkongu završen ranije zbog nasilja

  Masovan prodemokratski skup u centru Hongkonga završen je danas ranije nego što je planirano pošto je na demonstracijama ponovo došlo do nasilja.

  Demonstranti su bacali cigle i molotovljeve koktele na vladine zgrade, a policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

  Policija je saopštila da su „radikalni demonstranti“ ispaljivali dimne bombe i uništili imovinu ispred zgrade vlade i da su laserom ciljali helikopter, čime su naneli „ozbiljnu pretnju bezbednosti svih“ u toj oblasti.

  Scene nasilja su česte u Hongkongu otkako su u junu počeli protesti za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

  Organizatori su naveli da je na današnjem protestu učestvovalo izmedju 200.000 i 300.000 ljudi, dok policija nije iznela procenu.

  Skup je organizovan u cilju obeležavanja pete godišnjice početka protesta Kišobran pokreta iz 2014. godine, kada su demonstranti 79 dana uzastopno blokirali ključne saobraćajnice u centru grada.

  Današnji protest je održan par dana uoči velikih demonstracija planiranih u Hongkongu za 1. oktobar, kada Peking slavi 70. godišnjicu proglašenja Narodne Republike Kine, odnosno dolaska komunista na vlast.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com