Novosti online

Професионални политичар се не рађа – он се ствара

Према недавно објављеном Индексу родне равноправности, Србија је у конкуренцији са државама Европске уније заузела 22. место, испред Румуније, Словачке, Португалије, Грчке, Бугарске, Хрватске и Литваније.

По методологији коју спроводи Европски институт за родну равноправност, свака држава се вреднује у шест области: рад, зарада, образовање, коришћење слободног времена, моћ и здравствени статус. Србија је најбоље рангирана (на 10. месту) у домену моћи (друштвене, економске и политичке) понајвише због тога, како је објашњено, што је жена на челу Народне банке, а то се у свакој држави сматра једном од најмоћнијих позиција.

Даљи успон на овој листи наша земља би несумњиво остварила уколико би, на пример, на председничким изборима у Србији победила – жена. Колико је таква могућност реална?

Лазар Марићевић, психолог и аутор књиге „Психологија политичких лидера”, каже да као одговор на то питање радо цитира америчког режисера и политичког активисту Мајкла Мура, који је рекао: „Сумњали смо да председник САД може да постане католик па смо добили Кенедија, нисмо веровали да председник може да буде разведен па смо добили Регана, сумњали смо да у Белу кућу уђе неко ко је у младости конзумирао марихуану па смо добили Клинтона, сумњали смо да ће Америка гласати за црнца па смо добили Обаму… Шта нам то говори? Свако може постати председник!”

„Фајтерке” у политичком свету мушкараца
– У модерним европским демократијама нема поделе на мушка и женска министарства, али се стиче утисак да жене на политичкој сцени ретко репрезентују идеал женствености. Изгледају андрогено и неретко иступају агресивно. А у своју одбрану кажу да тако морају да се понашају у мушком политичком свету, да би их колеге озбиљно схватиле – каже Лазар Марићевић.

– Уз озбиљну политичку подршку и добру маркетиншку кампању, жена може да постане председник Србије. Осим тога, код нас постоји снажан култ мајке – жена се цени и уважава, јер је стуб породице. Због тога мени није незамисливо да жена седне у председничку фотељу на Андрићевом венцу – каже наш саговорник.

Како истиче Марићевић, без обзира на пол, политичку оријентацију и структуру личности, оно што људе заправо покреће да се баве политиком јесте мотив доминације и моћи и мотив постигнућа.

– Сматрам да је Ниче био у праву када је тврдио да је воља за моћ један од великих покретача људског понашања кроз историју – каже аутор књиге „Психологија политичких лидера”, у којој је анализирао личности и биографије осам америчких председника.

– Професионални политичар се не рађа, него се ствара. Због тога велики број њих ради са психолозима и психијатрима који их уче самоконтроли, начинима комуникације са бирачима, али и контроли беса и стреса. Знајући колико скупо могу да их коштају јавни изливи беса, политичари често ангажују стручну помоћ и психолози са њима раде ситуације стимулације у којима се они провоцирају онда када се најмање надају. Некада им, примера ради, на страначком скупу наместе непријатељски расположену публику која их провоцира непријатним питањима. У другој ситуацији, изрежира се „препад“ новинара и фоторепортера када им се они најмање надају… За политичаре је веома важно да у свакој ситуацији задрже присуство духа и самоконтролу и то су ствари на којима психолози највише раде на тренингу са политичарима – каже Лазар Марићевић и констатује да наши политичари, нажалост, и даље разговоре са политичким противницима или неистомишљеницима своде на лични ниво, због чега телевизијски дуели или скупштинска заседања често личе на пијачне свађе.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh