• Gradovi

  Profesor VMA: Srpski lekari u Velikom ratu zbrinjavali ranjenike u nemogućim uslovima

  Profesor Vojnomedicinske akademije Nebojša Stanković večeras je u PTT muzeju u Beogradu održao predavanje „Hirurško zbrinjavanje ratnika u Velikom ratu“ uz poruku da se ne sme zaboraviti da su srpski lekari u Prvom svetskom ratu u nemogućim uslovima zabrinjavali ranjenike.

  Stanković je novinarima kazao da su srpski lekari, naročito hirurzi, u Velikom ratu ostvarili podvige, jer su uspeli da zbrinu ogroman broj ranjenika i u nemogućim uslovima koriguju aktuelnu hirušku doktrinu.

  „Prvi svetski rat je rat u kome je srpska vojska učinila podvig i ratovala u nemogućim uslovima, kao što su srpski lekari, posebno hirurzi, u nemogućim uslovima zbrinjavali svoje ranjenike. U takvim uslovima oni su uspeli da tada vrlo aktuelnu hirušku doktrinu koriguju i naprave korak napred i nivo srpske medicine podignu na svetski nivo“, kazao je on.

  Prema njegovim rečima, medju najpoznatijim hirurzima su Vojislav Subotić, Mihailo Mika Petrović, Leon Koen, Nikola Krstić, Atanasije Puljo i drugi istaknuti lekari.

  Kustos PTT muzeja Željko Sarić kazao je da je današnje predavanje 31. po redu u nizu predavanja u okviru ciklusa „Srbija u Velikom ratu“.

  „Tema nije slučajno izabrana, jer je Veliki rat po količini razaranja bio takav da lekari i hirurzi nisu mogli da se snadju i prvi put su se sreli sa takvim vrstama rana i povreda“, kazao je Sarić.

  Navodeći da će u novembru ove godine biti obeležen vek od završetka Velikog rata, Sarić je kazao da će tim povodom biti organizovano zaključno predavanje koje će zaokružiti serijal predavanja „Srbija u Velikom ratu“, koji u PTT muzeju traje tri godine.

  „Zimski semestar završavamo ovim predavanjem“, kazao je Sarić i najavio svečanu akademiju i predavanje povodom rodjendana Nikole Tesle 10. jula.

  Uoči predavanja publici je prikazana slika bolnice u Valjevu u Velikom ratu koju je slikarka Olivera Lola Adžić naslikala za to predavanje, a Kulturno-umetničko društvo „Djoka Pavlović“ izvelo je nekoliko narodnih izvornih pesama.

  Slikarka je kazala je da je slikom želela da iskaže tragiku jednog doba u kojem su ljudi ginuli od nemaštine i gladi usled pritiska velikih sila.

  „Naše bitke služe kao primer čojstva i junaštva“, kazala je Olivera Lola Adžić i dodala da su Srbi jedini narod koji je negovao tudje ratnike.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com