• Gradovi

  Proglašene najbolje pirotske peglane kobasice

  Goran Panić iz ekipe „Murdža“, pobednik je Šestog sajma pirotske peglane kobasice koji se ovog vikenda održava u Pirotu i privukao je posetioce iz zemlje i inostranstva, kao i ranijih godina.

  Drugo mesto pripalo je Dejanu Djordjeviću iz tima „Zlatna potkovica D/N“, a treće Mlanu Saviću iz ekipe „M/M“.

  Goran Panić na Sajmu učestuje od osnivanja, a peglanu kobasicu pravi desetak godina.

  Drugoplasirani Djordjević je rekao da i njegova ekipa učestvuje od početka Sajma i da su uvek bili medju prvih deset.

  „Nijanse odlučuju ko će biti prvi, a ko deseti. Bitno je da se nastavlja tradicija proizvodnje peglane kobasice koja je najzdraviji proizvod od mesa, zato što nema konzervansa i suši se na vazduhu“, rekao je Djordjević, dodavši da nameravaju da registruju svoju proizvodnju.

  Milan Savić je zadovoljan osvojenim trećim mestom „jer nastavljamo porodičnu tradiciju. Vredeo je sav trud koji smo u porodici uložili, a pre tri godine sam takodje dobio nagradu za treće mesto“.

  Predsednik žirija Branislav Zlatković je rekao da su imali težak zadatak jer su „sve kobasice bile na zavidnom nivou kvaliteta. Ovo je delikates koji se proizvodi za uživanje“, dodao je on.

  Na Sajmu koji u Hali „Kej“ traje i sutra, izlaže 40 proizvodjača peglane kobasice, tridesetak vinarija i dvadesetak proizvodjača sira i kačkavalja.

  Sajam pod pokroviteljstvom Grada Pirota, organizuju Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, gradska Turistička organizacija, Sportski centar i Dom kulture. Sajam su pdržale firme „Tigar tajers“ i „Dunav osiguranje“, a otvorili su ga ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimovic i gradonacelnik Pirota Vladan Vasić.

  Peglana kobasica se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg (buša) kozjeg, junećeg i ovčijeg (ređe magarećeg,konjskog) zrelog mesa, uklanjanjem većeg dela masnoće sa dosta soli belog luka i paprike.

  Suši se na zimskoj hladnoći promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

  Mnogi tvrde da je za muskarce odlican afrodizijak.

  LJ.P.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com