• BG

  Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme

  Ministarstvo privrede Republike Srbije raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

  Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2018. godini sprovodi Ministarstvo privredeu saradnji sa Razvojnom agencijom Srbijei odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijom:

  1. BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA AKCIONARSKO DRUŠTVO, Beograd
  2. CRÉDIT AGRICOLE BANKA SRBIJA, A.D. Novi Sad
  3. HALKBANK, Beograd
  4. EUROBANK AKCIONARSKO DRUŠTVO, Beograd
  5. PROCREDIT BANKA A.D. Beograd
  6. RAIFFEISEN LEASING DOO Beograd

  Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 556.322.062,70 dinara.

  Opšti cilј Programa jeste jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje njihovog poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u nabavku proizvodne opreme i opreme direktno uklјučene u proces proizvodnje razmenjivih dobara (u dalјem tekstu: proizvodne opreme) i to:

  1. nove proizvodne opreme i/ili mašina;
  2. transportno-manipulativnih sredstava uklјučenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta
  3. novih delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara .

  Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

  1. pravna lica, registrovana u APR kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro ili mala pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS”, broj 62/13) prema finansijskim izveštajima za 2016. godinu, kao i
  2. preduzetnici registrovani u APR

  koji ispunjavaju i ostale uslove propisane Javnim pozivom.

  Privredni subjekti koji zadovolјe uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uklјučene u realizaciju Programa, uslovno odobre kredit odnosno finansiranje mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

  Privredni subjekat je u obavezi da obezbedi učešće u visini 5% neto vrednostiproizvodne opreme, dok će se preostalih 70% neto vrednosti proizvodne opreme obezbediti iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanije uklјučenih u sprovođenje ovog Programa.

  Iznos odobrene bespovratne pomoći u visini do 25% od neto vrednosti proizvodne opreme ne može biti manji od 500.000,00 dinara, niti veći od 5.000.000,00 dinara.

  U slučaju da su ukupni neto troškovi nabavke opreme viši od 20.000.000,00 dinara, korisnik može da finansira razliku većim sopstvenim učešćem ili da za ovaj iznos uveća kreditni zahtev kod banke, ili zahtev za finansijski lizing kod lizing kompanije.

  N.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com