Gradovi

Program „Vreme zločina“ u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – U Jugoslovenskoj kinoteci od 6. do 12. aprila biće održan program pod nazivom „Vreme zločina“, posvećen obeležavanju 75 godina od početka Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije i zločina počinjenih od strane nacista i njihovih saradnika, najavilo je danas Ministarstvo kulture i informisanje.

Prvi deo programa biće u znaku filmova koji se bave samim početkom Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje Jugoslavije i nemačkim bombardovanjem Beograda.

Publika će moći da pogleda ostvarenja: „Kada je nebo bilo crno nad Beogradom“, „Slom Jugoslavije ili Rat na Balkanu“, „Ruševine u centru grada nakon bombardovanja“ i delove žurnala koje su snimale okupacione snage.

U okviru drugog dela programa biće prikazani filmovi koje je publika do sada retko imala priliku da vidi, a tiču se zastrašujućih zločina počinjenih nad nedužnim stanovništvom nakon proglašenja Nezavisne države Hrvatske.

Pored poznatog filma „Krv i pepeo Jasenovca“ iz 1983. godine autora Lordana Zafranovića, biće prikazani i dokumentarci „Jasenovac“ Koste Hlavatija i Gustava Gavrina, snimljen neposredno nakon oslobođanja logora, zatim istoimeni film iz 1966. godine autora Bogdana Žižića.

Na programu će biti i ostvarenje „Đeca iz pakla“ Suada Mrkonjića iz 1967. godine, film Gojka Kastratovića „Evanđelje zla“ iz 1973, „Kula smrti – Stara Gradiška logor br. V“ Vladimira Tadeja iz 1987. i „Gospa kraljica Hrvata“ čuvenog Krsta Škanate, snimljen 1992.

Posetioci Jugoslovenske kinoteke moći će u okviru specijalnog programa „Vreme zločina“ da pogledaju i igrane filmove „Braća po materi“ Zdravka Šotre, „Okupacija u 26 slika“ Lordana Zafranovića i niz drugih čija je tematika vezana za Drugi svetski rat na prostorima Jugoslavije.

Foto Tanjug/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh