• Novosti online

  Производња лекова по мери Европе

  Само у протеклој години у „Хемофарму” је произведено 245 милиона паковања лекова, а представимо ли то бројем појединачно произведених таблета, боца или туба, достиже се цифра од 5,6 милијарди, од чега је више од 60 одсто намењено европском тржишту.

  – У неким погонима проценат је и виши. Тако се у Погону чврстих форми у Вршцу за европско тржиште данас прави чак 80 одсто обима производње, а слично је и у „Хемофармовим” погонима у Шапцу, Бањалуци и Подгорици – каже Оливера Вујновић, дипломирани инжењер фармацутске технологије и директор производне експертизе и технологије за подручје југоисточне Европе и Русије.

  „Хемофарм” је од 2006. године постао део немачке „Штада групе”, једне од највећих генеричких фармацеутских компанија у свету. Први трансфери производње лекова из западноевропских фабрика у погоне „Хемофарма” покренути су пре више од 10 година, а један од кључних услова била је усклађеност фабрика „Хемофарма” са највишим међународним фармацеутским стандардима.

  У питању су, пре свега, Стандарди добре произвођачке праксе (ГМП), који имају циљ да обезбеде да се производња константно одвија под контролисаним, јасно дефинисаним и стандардизованим процедурама. Цео систем је дизајниран да се умање сви ризици у процесу производње и да се покрију сви аспекти производње, од почетних материјала, простора, процеса, опреме до особља. Сертификацију периодично обављају ауторизоване европске институције које врше детаљну проверу свих ГМП захтева.

  – Најчешће нам долазе инспектори из немачке области Хесен – објашњава Оливера Вујновић, која је од почетка интеграције „Хемофарма” у „Штада групу” члан трансфер тима који се знањем и преданим радом залаже да се што већи број производа из Европске уније пребаци у производне погоне „Хемофарма”.

  Данас се за европско тржиште у „Хемофарму” производи више од 230 различитих лекова у преко 1.500 различитих врста паковања. Многи од ових лекова се у огромним количинама производе за потребе тендера и великих здравствених осигуравајућих фондова попут АОК, БАРМЕР, ДАК, ХЕК, ИКК…

  – На основу рецептура добијених од „Штаде”, лекове производимо за бројне европске земље: Аустрију, Немачку, Италију, Француску, Швајцарску, Пољску, Чешку, Словачку, али и Данску, Шведску, Финску, Холандију, Ирску, Португалију, Шпанију, Енглеску… Те исте лекове, на основу истоветних рецептура и истих полазних материјала, производимо и за тржиште Србије, а једина разлика је натпис на кутијици, који је на српском језику. Врло често, с обзиром на то да је тржиште Србије мало, од количине произведене за европска тржишта одвајамо и пакујемо лек за наше пацијенте – истиче наша саговорница.

  Процес трансфера производње је веома захтеван и по једном леку припрема траје око две године.

  – Сваки од тих лекова мора да буде идентичан леку који се производио у претходној фабрици у Европи. Није довољно само да производ има идентичну рецептуру или захтеван садржај активне супстанце, већ мора имати и идентичну стабилност на различитим условима влаге и температуре, идентично отпуштање активне супстанце у очекиваном времену и тако даље. Ако замислите да је реч о стотинама различитих лекова, можете претпоставити колико је то интензиван посао – каже Оливера Вујновић, специјалиста индустријске фармације.

  Висока стручност запослених у „Хемофарму”, организованих у мултидисциплинарне тимове, свакако је кључ успеха компаније.

  – Мултидисциплинарни тим чини „Хемофарм” другачијим у односу на фармацеутске компаније у региону, у којима се углавном фаворизују стручњаци из само једне области. Наш тим чине технолози, фармацеути, хемичари, биолози, али и инжењери машинства и електротехнике чија је улога важна, почев од куповине, инсталације и одржавања високо софистициране опреме, па до решавања озбиљних инжењерских проблема. Њихово знање потребно је и у обезбеђивању специфичних услова производње, у смислу адекватне влаге и температуре, дефинисању и изради одговарајућих алата за производњу лекова и тако даље – објашњава наша саговорница.

  А за високи квалитет производње лека неопходно је стално осавремењавање опреме. Опрема нове генерације има мноштво нових опција које омогућавају безбеднију производњу лека.

  – На годишњем нивоу инвестирамо милионе евра. Али наш циљ је да подстакнемо што већи трансфер лекова из европских фабрика у наше производне погоне и да потом ми извозимо те лекове у Европску унију. То је добро за „Хемофарм”, то је добро за српску привреду – поручује Оливера Вујновић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com