• Analize I Kolumne

  Пројектно суфинансирање или узица за контролу медија: Лесковац противзаконито поделио 30 милиона динара медијима за послушност

  mediji unsЖелимо да обавестимо јавност о Пресуди Управног суда Републике Србије – Одељења у Нишу, од 09.02.2017. године, у вези са Решењем начелника Градске управе за друштвене делатности града Лесковца број 307/2016-05 од 05.04.2016. године, а које се односи на расподелу средстава по расписаном Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Лесковца у 2016. години.

  Поред Радија „016“ тужбу Управном суду на ово Решење, упутио је и Радио „City“ О.Д. из Ниша, а пресуда гласи:

  „Тужбе се уважавају и поништава се Решење начелника Градске управе за друштвене делатности града Лесковца, бр. 307/2016-05 од 05.04.2016. године, и предмет се враћа надлежном органу на поновно одлучивање“.

  Даље, у Пресуди се између осталог каже:

  „У извршењу ове Пресуде, тужени орган је дужан да донесе ново, и на закону засновано решење, придржавајући се примедаба Суда изнетих у Пресуди, у року и на начин прописан одредбом члана 69, став 2. Закона о управним споровима“, а у коме пише да је тај рок 30 дана, што до данашњег дана није испоштовано.

  Наравно, ту су и судски трошкови у износу од 70.370,00 динара, које је Градска управа за друштвене делатности, требало да уплати у року од 15 дана Радију „City“ и Радију „016“, значи, до краја фебруара ове године, што такође није учињено.

  Поред Градске управе за друштвене делатности и њеног начелника, одговорност за овакву пресуду, сносе и чланови Градског већа и градоначелник Горан Цветановић, који су на незаконито Решење дали сагласност на седници Градског већа, почетком априла 2016. године, знајући, или су бар требали да знају, да је оно супротно Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

  Такође, су сви заједно, противзаконито донели Решење о расподели 10 милиона динара средстава медијима по расписаном конкурсу и у 2015. години, које је такође поништено пресудом Управног суда у Нишу.

  Две негативне пресуде за две године, а сигурни смо да ће се то десити и трећи пут за Решење о расподели средстава медијима по расписаном конкурсу за ову, 2017. годину. Бар можемо да се „похвалимо“, да смо једини град у Србији, коме је то пошло за руком, да 2 године за редом, буду поништена решења о расподели средстава по конкурсима медијима у Лесковцу.

  Поделити за 2 године 30 милиона динара пореских обвезника Лесковца, противзаконито, медијима у Лесковцу и околини, и платити још 150.000 динара судске трошкове, а да зато нико није одговоран, говори о бахатој и неодговорној власти у нашем граду.

  А одговорни су сви редом: Чланови комисије, Управа за друштвене делатности и њен начелник (којима не пада на памет, да поступе по одлуци Суда и донесу одговарајуће одлуке којима ће исправити раније незаконитости) и чланови Градског већа који су дали сагласност на ова решења.

  Градоначелник Лесковца Горан Цветановић стоји иза свега овога својим неодговорним и  бахатим понашањем, покривајући се одлукама Комисије, Управе за друштвене делатности и Градског већа, где седе све сами послушници, који немају храбрости и морала да му се супротставе.

  А његове изјаве члановима комисије, да Радио „016“ „не сме да добије ни динара“ и „да радио станицама не смете давати средства, јер је радио Лесковац отишао у ликвидацију“, су неозбиљне и бесмислене, јер градоначелник мора да зна да се медији финансирају, не по његовој жељи и вољи, већ по понуђеним пројектима, и то по Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

  Што се Радија „016“ тиче, који толико смета градоначелнику, само да подсетимо јавност, да је то најстарији медиј у граду (постоји 25 година), да је годинама, а и сада, најслушанија радио станица у Јабланичком округу, по испитивањима ИПСОС – Стратеџик Маркетинга из Београда, добитних многих награда и признања, са многим одобреним пројектима од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и који се, никада није бавио прљавштином, званом политика.

  А све ове незаконите радње градоначелник спроводи преко свог послушника Срђана Цонића, дописника РТС-а из Лесковца, иначе, и прошле и препрошле године председника, а ове године „само“ члана Комисије. Радећи прљави посао за свог наредбодавца – градоначелника, више је водио рачуна да му испуни жеље, него о свом моралу и законитости посла кога се је прихватио.

  Две године председник комисије и 2 негативне судске пресуде за њен незаконити рад, нису биле довољне да се градоначелник одрекне његових услуга, већ му је омогућено да и трећи пут одлучује о подели 20 милиона динара пореских обвезника.

  Наравно, ту је и Александар Давинић, „новинар“, дописник листа „Курир“ из Лесковца, због чијег је свесно учињеног фалсификата при избору за члана комисије 2016. године, и донета оваква пресуда.

  Иначе, за свој прљави посао који је урадио, а чије судске материјалне последице падају на терет грађана Лесковца, награђен је ове године са 300.000,00 РСД до стране Комисије и, наравно, градоначелника, иако је портал са којим се јавио на Конкурс, регистрован у Регистар медија 31.01.2017., после расписивања Конкурса за суфинансирање медијских пројеката у 2017. години од стране Градске управе за друштвене делатности (20.01.2017.).

  Сви они урушавају правни систем наше државе, стављајући се изнад Суда и Закона, сматрајући да им нико ништа не може.

  Губе из вида, да ипак у држави постоји механизам да се спроведу одлуке Суда, али ће то поново коштати пореске обвезнике Лесковца, овога пута много више. Ми идемо до краја.

   

  Аутор: Југослав Томић, директор

  Извор: Радио 016

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com