Gradovi

Promocija knjige „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“

BEOGRAD – Knjiga „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“, čiji su autori Boris Belingar i Boško Mijatović, biće predstavljena 18. februara u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, najavio je danas izdavač „Arhipelag“.

O knjizi će govoriti pisac Milisav Savić, istoričar Predrag J. Marković, pisac i glavni urednik „Arhipelaga“ Gojko Božović i autori.

Publika će moći da pogleda i video prezentaciju sastavljenu od izbora fotografija iz knjige.

Autori će razgovarati sa posetiocima o svojim višegodišnjim istraživanjima koja su krunisana ovom dragocenom knjigom i potpisivati primerke knjige.

„Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ nedavno je objavljena u izdanju „Arhipelaga“, u ediciji „Vreme“, koja i započinje ovom jedinstvenom i ekskluzivnom knjigom.

Na 250 strana velikog formata, u tvrdom povezu i kolornoj štampi, knjiga donosi obilje nepoznatih činjenica, uzbudljivih epizoda, kao i mnoštvo ekskluzivnih fotografija proisteklih iz dugogodišnjih istraživanja dvojice vrsnih hroničara Beograda.

Otuda je „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ knjiga o Beogradu koga više nema i o Beogradu čije tragove nedovoljno poznajemo i primećujemo, ističe izdavač.

„Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ je uzbudljiva istorija privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka 19. veka do početka Drugog svetskog rata, predstavljena kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu.

Knjiga pokazuje kako su kafane u Beogradu u 19. veku, pa sve do početka četrdesetih godina 20. veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

Belingar i Mijatović su na osnovu opsežnih dugogodišnjih istraživanja rekonstruisali istoriju najvažnijih beogradskih kafana i hotela u 19. i u prvoj polovini 20. veka.

foto freeimages, nkzs

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh