Gradovi

Propalima gašenje, socijalna politika da ne ide preko JP

BEOGRAD – Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je nemoguće jednim zakonom prekinuti praksu da više od 700 javnih preduzeća iz godine u godinu prave gubitke od po nekoliko desetina milijardi dinara godišnje.

Sertić je za RTS objasnio da će novim Zakonom o javnim preduzećima biti uređen rad 37 republičkih preduzeća i 691 na lokalnom nivou.

„Ceo paket mera koji sprovodimo više od godinu dana doneo je ozbiljne pomake. Uočili smo nepravilnosti u primeni prethodnog zakona i doneli smo odluku da se socijalna politika ne vodi više preko leđa javnih preduzeća“, kaže Sertić.

„Važno je da profesionalizujemo javna preduzeća“, rekao je ministar i najavio u ovoj godini nove izbore direktora.

Dodaje da su u 2013. godini gubici javnih preduzeća bili 55 milijardi dinara, a da su u 2014. smanjeni na 42 milijarde.

„U 2014. smo imali više od 650 miliona evra, preko dva odsto BDP-a u dugovima koje su javna preduzeća napravila do tog momenta. Plan Ministarstva finansija i Vlade Srbije je da do 2018. taj dug bude smanjen na 0,5 gde bi javna preduzeća dobijala samo za investicione strateške projekte sredstva i garancije iz budžeta“, istakao je ministar.

Kaže da se od 2015. kontinuirano prati rad javnih preduzeća.

„Javna preduzeća funkcionišu i bitno je da ih sistemski uredimo. Sa onim što smo zatekli ovo danas je vanredno veliki napor. Ovo su i enormni rezultati. Srbija je lider u strukturnim reformama koje je sporevela“, ističe Sertić.

MMF, prema njegovim rečima, traži da reforme budu još brže i bolje. „Ostalo je 10 preduzeća koja su zaštićena do kraja maja, a za samo dva imamo operativni problem i to su „Resavica“ i „RTB Bor“.

„U junu će se znati tačan broj koliko će od ovih 10 preostalih preduzeća otići pod stečaj a ko će imati novog vlasnika“, rekao je Sertić.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh