Zabava

PROROČANSTVO EMIRA KUSTURICE: Evo šta nas sve čeka u 2016!

„Redosled poteza koji slede na geopolitičkoj mapi odrediće NATO, ali rakete S-400 instalirane u Siriji i Putinova izjava da će biti uništeno sve što se nađe na putu ruskih aviona uspostaviće novu vrstu ravnoteže“, priča Emir Kusturica.

„Plašim se da svet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945, ali je ograničenog dometa. Pokušaj stvaranja koalicije protiv ISIS, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su pravili protiv Hitlera. Svetska ekonomija uterala je Hitlera u bankrot, a on svet u rat“, kaže Kusturica.

O Putinu

Šta govoriti o čoveku koji je stao u zaštitu suverene država koja ga je pozvala u pomoć, i još na umu ima ideje kao što su pravda i istina, a to su na Zapadu zanemarljive činjenice. Putin će u do maja raščistiti stvari u Siriji i vratiti Sirijcima pravo da odluče da li će Asada ili nekog drugog. Jasno mu je da su u obaranju „suhoja“ Turci bili samo izvođači radova. Daj bože da se pojavio ranije, pa da smo sa njim mogli da odlučujemo u vreme građanskog rata u Jugoslaviji, da li želimo demokratiju koju ne možemo da podnesemo ili politički sistem sa kojim bismo mogli da se rvemo. Modernim jezikom rečeno – ili imaš S-400 ili nemaš. Putin će pomoći da se uravnotežimo i na pomen reči ‘pravda‘ i ‘istina‘ više ne odmahujemo rukom. Ruski predsednik objašnjava komplikovanu istinu da čitava planeta plaća preveliku cenu za udobnost koju Zapad uživa u svojim granicama.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

O zapadu

Sudbina Evrope u 2016. biće u rukama iste one sile koja joj briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte nisu vlasništvo „Šela” i drugih njihovih kompanija. Za engleske neokonzervativce, većinu francuskih i nemačkih, Turska će ostati dobra opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu. A to prodiranje je energetsko.

O Srbiji, Vučiću

Postoji nada da bi Srbija mogla da bude deo evropske zajednice a da ne bude u NATO. Nažalost, lako se naviknemo na ono što nam ne odgovara, što reče jedan čovek, „naučili smo pod Titom, pa bi možda i pod NATO-om”. Ali, NATO uzima u proseku 2,2 BDP i dobar je najviše sam sebi, a najmanje jednoj maloj zemlji. Protiv Evrope nemam ništa jer se osećam kao beli Evropljanin, ali glasam za vojno neutralnu Srbiju. Vučića, koji je do sada vodio izbalansiranu spoljnu politiku, čekaju veliki izazovi.

Foto Zorana JeftićFoto Zorana Jeftić

O Republici Srpskoj i Federaciji BiH

Dodik i Srpska ostaće antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu koji je poznat po delu koje se zove Islamska deklaracija. Rebeka Vest je pisala, kad je Ataturkov ministar spoljnih poslova stigao vozom u Sarajevo u engleskom lister odelu, kako su tamošnji muslimani u ispeglanim dimijama, čakširama, feredžama, zabrađeni pošli na stanicu da ga dočekaju.

Da nema Dodika i Republike Srpske, i Amerike koja kontroliše stvari, Alijin sin, koji stvara islamsku državu sa glavnim gradom Rakom u Iraku, opet bi presvlačio muslimane kao kad je dolazio onaj ministar. Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića kome smeta sekularna Bosna. Verovali smo pred raspad Jugoslavije da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali su izbori bili poražavajući za sve koji su verovali u građansku Bosnu. Svaka sekularna tradicija je kompatibilna hrišćanskoj. Pogledajmo šta se dešava u Turskoj, Ataturk se u grobu okreće kao na roštilju dok Erdogan stvara milijarde na švercu nafte i novo Otomansko carstvo.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

O izbegličkoj krizi

Najveći „junak“ humanitarne katastrofe je Džordž Soros, za koga postoje indicije da je generator takve krize, i posle koje radnici imaju sve manje prava a korporativni kapitalizam se doživljava kao sudbina. Nastavićemo da živimo fatalizam korporativnog kapitalizma. Soros je rekao da bi svake godine trebalo dovesti po milion izbeglica da se izgubi identitet i da lokalne kulture nestanu.

Izbeglička kriza će se nastaviti, ona nije nastala spontano, već je izmišljena u nekoj kuhinji. Ako nisam u pravu, zašto izbeglice iz Sirije, koja se sistematski uništava kao Jugoslavija, ne ostanu u Turskoj, ili zašto im Saudijska Arabija ne obezbedi dva-tri miliona šatora. Hrišćani koji naseljavaju Bliski istok od postanka hrišćanstva sada su pred iščeznućem.

Foto Dragana UdovičićFoto Dragana Udovičić

O medijima

Mediji će i dalje da budu neizmerno đubrište informacija iz kojih ćemo se jedva živi provlačiti, kao iz kontejnera. Sve se nadam da ću pre nego pročitam da pokrećem televiziju i postajem vlasnik i dirketor, to saznati pre tih novina.

Uloga u filmu „Na mlečnom putu“

Uloga u filmu „Na mlečnom putu“: Monika Belučipin on pinterestshare itO novom filmu „Na mlečnom putu“

Nadam se da će biti prikazan u Kanu i dobro prihvaćen. Moj novi film je jedna velika avantura, pošto sam prvi put snimao digitalnom kamerom. Teško je napraviti uzbudljiv film u vremenu kada se ljudi olako nadraže milionima jutjubova, gegova, tragičnih snimaka. Pokušao sam da film vratim na sredinu 20. veka i ispričam jednu ratnu bajku uzbudljive lepote. Koliko sam uspeo – videćemo!

Foto ProfimediaFoto Profimedia

O Andrićgradu

Uvešćemo Andrićevu nagradu za najbolji roman godine, i nagradu za životno delo, a pokrovitelj bi trebalo da bude Milorad Dodik. Počeće sa radom Akademija lepih umetnosti, otvaramo sajam knjiga, nastavljamo sa seminarima, novim izdanjima, okupljaćemo pisce i naučnike, završiti pozorište.

Foto: Miloš RafailovićFoto: Miloš Rafailović

O Olimpijskim igrama

Medalju za Srbiju sigurno će osvojiti Novak Đoković i Ivana Španović, možda Kolašinac, Stjepanović i Ivanović. Po običaju, obradovaće nas neko od sportista za koga do sada nismo čuli. Imamo dobre pojedince ali nemamo dobru atletiku, a zemlja sa slabom atletikom nema ni zdrav narod.

Foto APFoto AP

BlicPratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Foto: Profimedia

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh