Gradovi

Proširena istraga o planiranju terorističkih napada u CG

PODGORICA – Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu o planiranju terorističkih napada u noći 16. oktobra i uskoro će zahtevati izručenje više državljana Srbije, a putem međunarodne pravne pomoći poslaće istražne podatke nadležnim organima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoje osnove sumnje da su organizatori akcije, piše Pobjeda.

Pozivajući se na svoja saznanja ovaj podgorički dnevnik piše da je, nakon opsežne istrage, Specijalno tužilaštvo, u saradnji sa institucijama i službama iz Srbije, došlo do bitnih dokaza koji su osnova za proširenje istrage na nekolicinu srpskih državljana koji su bili upleteni u organizaciju i sprovođenje terorističkih planova u Crnoj Gori.

Za sada, navodi list, nema informacija da li je reč o ljudima koji su bili zaduženi da se pridruže grupi Bratislava Dikića, ili je reč o posebnim ekipama koje su planirale paralelne akcije, kako je to na konferenciji za novinare nagovestio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Crna Gora i Srbija imaju zaključen bilateralni sporazum kojim se omogućava izručenje domicilnih državljana.

U slučaju dvojice ruskih državljana, crnogorske institucije će koristiti mehanizme međunarodne pravne pomoći kojim se definiše saradnja i obezbeđuje da se osumnjičeni državljani saslušaju u slučajevima kada nisu dostupni institucijama države koja ih sumnjiči za neko krivično delo. Podatak da će Specijalno tužilaštvo, ali i Ministarstvo pravde posegnuti za institutom međunarodne pravne pomoći ukazuje da crnogorski istražni organi znaju identitet ruskih državljana i raspolažu dokazima o njihovom učešću u planiranju događaja 16. oktobra na teritoriji Crne Gore, navodi Pobjeda.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh