Gradovi

„Proslavimo Australiju“ u Skupštini grada Beograda

Kulturna manifestacija „Proslavimo Australiju“, u okviru koje je nastupila operska pevačica australijsko-srpskog porekla Milijana Nikolić i organizovana izložba aboridžinske umetnosti, održana je večeras u Skupštini grada Beograda.

BEOGRAD – Kulturna manifestacija „Proslavimo Australiju“, u okviru koje je nastupila operska pevačica australijsko-srpskog porekla Milijana Nikolić i organizovana izložba aboridžinske umetnosti, održana je večeras u Skupštini grada Beograda.

Domaćini manifestacije bili su ambasadorka Australije Džulija Fini i gradski menadžer Goran Vesić, koji su poručili da su odnosi i saradnja dve zemlje izuzetno dobri.

Ambasadorka Fini istakla je da je dijaspora najbolja spona između Srbije i Australije, a da je srpska dijaspora u Australiji prilično velika.

„Svi oni su zaista ostavili značajan, pozitivan trag u našoj kulturi i svakodnevnom životu i Milijana Nikolić najbolje predstavlja šta neko sa dvojnim drzavljanstvom može da postigne i kakve rezultate da ostvari“, rekla je Fini.

Ona je istakla da je Australija jako zainteresovana za svaki oblik saradnje sa Srbijom i izrazila nadu da će Srbija napredovati na putu ka EU.

„Mislim da treba mnogo više da radimo na pitanju investiranja u Srbiji, ali već sada možemo mnogo da radimo po pitanju obrazovanja i tu se neke stvari već dešavaju“, kazala je ambasadorka Australije.

Ona je zahvalila Skupštini grada i gradskom menadžeru koji je prihvatio da bude jedan od domaćina manifestacije, ali i avio-kompanijama Er Srbiji i Etihadu, koji su, kako je rekla, omogućili da Australija večeras gostima ponudi neke svoje delikatese.

Ističući da mu je velika čast što je kodomaćin manifestacije, gradski menadžer Goran Vesić istakao je da su Srbija i Australija bliske i povezane iako su geografski udaljene.

On je podsetio da je tokom Beogradskog džez festivala grad ugostio australijsku pevačicu Ursulu Jović, kada se i rodila ideja da i drugi pevači iz Australije, koji su poreklom iz Srbije, dođu u našu zemlju.

„Ne volimo Australiju samo zbog šest titula Novaka Đokovića, već i zbog toga što su australijsku državu i društvo stvarali doseljenici iz Evrope, među kojima je bilo mnogo doseljenika iz Srbije. Zato australijsko društvu i kulturu osećamo delimično kao svoje“, istakao je Vesić.

Kako je naveo, odnosi dve države su dobri, a kroz slične manifestacije odnosi i saradnja se dodatno produbljuju.

Podsećajući da Er Srbija uskoro uvodi direktne letove za SAD, Vesić je rekao da veruje da nije daleko ni dan kada će avioni te kompanije poleteti direktno za Australiju.

„Kroz sve te veze jačaće naše prijateljstvo. Jedni drugima možemo mnogo da pružimo, ali i da naučimo jedni od drugih. Za početak, sledećeg januara Đoković dolazi po novu titulu“, poručio je Veisć.

Nakon nastupa Milijane Nikolić, sa kojom je pevao i njen suprug, operski pevac Rozario de Spina, okupljeni su mogli da pogledaju izložbu „Canning stock route“, koja, kako je objasnila ambasadorka, priča o 1.800 kilometara kojima je stoka sa severa Australije terana na jug zemlje i koja predstavlja jedan deo australijske tradicije.

Manifestaciji u Starom dvoru prisustvovao je veliki broj predstavnika javnog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora i ambasadori, među kojima su bili novi ambasador SAD Kajl Skat, Velike Britanije Denis Kif, Italije Đuzepe Manco, šef Delegacije EU Majkl Devenport…

Preview

MAJKL DEVENPORT

Slide

GORAN VESIC

Slide

DZULIJA FINI

Slide

MILIJANA NIKOLIC

Slide

GORAN VESIC I DZULIJA FINI

Slide

ROZARIO LA SPINA

Slide

KAJL SKOT I DJUZEPE MANCO

Slide

MILIJANA NIKOLIC

Slide

KAJL SKOT I BRANKICA JANKOVIC

Slide

DZULIJA FINI

MAJKL DEVENPORT

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh