• Južna Srbija

  Протесни скуп и шетња грађана у Нишу

   

  Више од две хиљаде грађана окупило се у Нишу на протесном скупу „Стоп терору Један од пет милиона Ниш без страха“ који организује Покрет младих „За Ниш без страха“.

  Окупљени грађани носе заставе Србије, транспаренте „Ви одлазите ми остајемо“, „Побуњени градови“, „За Ниш без корупције“ и дувају у пиштаљке.

  Представник покрета Миљан Марјановић рекао је да ће на скупу затражити смену градоначелника Ниша Дарка Булатовића и изнети захтеве који се пре свега тичу Ниша.

  „Затражићемо од надлежних да рампе обезбеђују све пружне прелазе у граду, да се социјалним случајевима не искључује струја и да приватни извршитељи не поступају у предметима који се односе на социјално угрожене породице“, рекао је Марјановић.

  Он је казао да протест организују млади људи углавном студенти нездовољни стањем у граду и Србији.

  Протест је одржан на дан када је, у Другом српско-турском рату, Ниш ослобођен вековног ропства, а на Тргу Краља Милана, покрај Споменика борцима за ослобођење Ниша.

  Нишлија које су присуствовале протесту, исказале су незадовољство стањем у коме се налази град и држава.

  Окупљени на главном градском тргу, окружени хрпама снега згураног поред канделабара, грађани су исказали свој револт актуелним дешавањима на политичкој и друштвеној сцени.

  На почетку скупа, минутом ћутања је одата пошта настрадалима у саобраћајној несрећи на пружном прелазу код Доњег Међурова.

  Испред организатора, окупљеним грађанима се обратила Марија Динић-Васов која је прочитала захтеве протестаната у десет тачака.

  Присутни су здушно подржали изнете захтеве, гласно изражавајући незадовољство радом председника Републике Александра Вучића, министра у Влади Републике Србије Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића.

  Окупљени грађани су јасно исказали незадовољство и поступањем јавних извршитеља, изузимањем Аеродрома у Нишу из надлежности локалне самоуправе, укидањем Регионалне привредне коморе, онемогућавањем Нишу да има регионални јавни медијски сервис и организационим решењима Јавном предузећу „Електропривреда Србије“, као и другим негативним појавама у раду актуелне власти.

  Скупу се обратила и Славица Стојановић из Јелашнице, избеглица из Босне и Херцеговине, која се, после боравка на Косову и Метохији, населила у околини Ниша.

  Зла судбина је ову нашу суграђанку оставила без супруга који је извршио самоубиство притиснут сиромаштвом и немогућношћу да измири рачун за електричну енергију.

  Славица сада живи, по сопственим речима, сама с четворо деце у условима потпуно недостојним нашег времена.

  На скупу је говорила и професор Татјана Пауновић истичући потребу за коренитим променама у граду и друштву.

  Станари околних зграда, као и ученици оближње средње школе, пратили су протест са својих прозора.

  Протест је настављен шетњом градским улицама, у којој се кратко застало испред зграде Скупштине Града, где су окупљени звиждањем и скандирањем исказали критику понашањем локалних власти.

  Шетња је завршена испред зграде Председништва скупштине Града, у којој се налази кабинет градоначелника.

  И овде су учесници скандирањем, звиждањем и бацањем грудви снега исказали противљење поступцима градоначелника и читаве локалне власти.

  Организатори протеста су позвали присутне грађане, али и све становнике Ниша, на поновно окупљање у петак, 18. јанара о. г., на истом месту и у исто време.

  На скупу нису примећени виђенији представници нишке политичке опозиције, али су организатори скупа, помоћу разгласа, поздравили присутне из редова владајућих политичких странака.

  Скуп је обезбеђивало неколико десетина полицајаца, који су у аутомобилима пратили и протесну шетњу.

  Скуп је протекао мирно, без икаквих инцидената.

  Текст и фото: Љ.К.

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com