Nacionalne Novosti

PROTEST MEDIJSKOG SAVEZA ZBOG FAVORIZOVANJA ASOCIJACIJE MEDIJA I MEDIJSKE KOALICIJE OD STRANE ANE BRNABIC

Pismo Medijskog saveza Srbije predsednici Vlade Srbije

Poštovana predsednice,

Medijski savez Srbije (MSS) upućuje Vam oštar protest zbog odluke da na današnji razgovor o izuzetno teškoj situaciji u medijskoj delatnosti pozovete JEDINO takozvani Pokret za slobodu medija i oglušite se o naš zahtev da ovom sastanku prisustvuju predstavnici  svih novinarskih udruženja i organizacija. Ovim činom potvrdili ste ono što odavno znamo  – da su Asocijacija medija i medijska koalicija formirana oko nje, uz podršku nevladinog sektora, jači od države.

Oni su 2008. godine sprečili donošenje zakona o transparentnom vlasništvu u medijima  i 2010.   „oborili“ Medijsku studiju čiji su autori bili evropski medijski eksprti. Njihovi ljudi  su kreirali  medijske zakone kojima  su lokalni mediji pretvoreni u partijska glasila, a naše kolege, brojni vrhunski novinari, ostali bez posla. Oni su zahtevali gašenje Tanjuga, da bi njihovi funkcioneri, nekadašnji novinari nacionalne novinske agencije, mogli da vode svoje fiirme. Oni su prećutali da je novim Zakonom o javnom informisanju, za razliku od prethodnog, omogućeno vlasnicima iz „of- šor“ zone da postanu vlasnici medija u Srbiji.

Nisu oni nikakvi borci za slobodu medija! To znamo svi  mi  koji radimo u medijskoj sferi, a verujemo da znate i Vi. Zašto, onda, povlađujete  grupici koju jedino interesuju pare –  „gazdovanje“ komisijama koje odlučuju o raspodeli sredstava za projektno finansiranje i tajnost stranih donatora koji na njihove račune uplaćuju ogromne devizne svote?

Ne interesuje njih profesionalno novinarstvo! Dovoljno je da pogledate njihove sajtove  pa da vidite da za njih ne postoji „druga strana“. Postoje samo oni, njihova istina, njihovi interesi i rešenost da se za to bore po svaku cenu – agresivno i beskompromisno. To rade godinama. Poslednji primer je medijska konferencija u Tirani za koju su se, preko svojih veza, izborili da samo oni dobiju poziv i gde su  se lažno predstavljali kao jedini „reprezentativni“  medijski predstavnici Srbije.

Poštovana predsednice, akcija koju vode, počev od štrajka glađu bivšeg predsednika NUNS-a, bojkotovanja Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije, do performansa sa crnim majcama u Tirani, njihov je pokušaj da zadrže  haotično stanje  na medijskoj sceni. Jasno nam je da od današnjeg sastanaka sa Vama žele da naprave kopiju oktobarskog skupa  u Arandjelovcu iz 2012.  godine na kojem su učestvovali samo  oni i gde su postavljeni temelji medijskih zakona usvojenih avgusta 2014.

Nećemo im to dozvoliti! Zahtevamo da se u javnoj, otvorenoj i argumentovanoj raspravi donesu odluke  koje će zaustaviti urušavanje profesije, ojačati poziciju novinara, omogućiti uspostavljanje socijalnog dijaloga čiji je smisao zaštita svih medijskih radnika u Srbiji. Tražimo osnivanje regionalnih javnih  servisa po uzoru na ona koja postoje u celoj Evropi i očuvanje nacionalne novinske agencije. Insistiramo da se definišu  kriterijumi u radu konkursnih komisija i  precizira pojam „medijski ekspert“. Hoćemo da se uspostavi red u medijskoj delatnosti. I za to ćemo se boriti svim, zakonom dozvoljenim, sredstvima.

U Beogradu, 14.  novembra 2017.

Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR)

Društvo novinara Vojvodine (DNV)

Pofesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS)

Sindikat novinara Srbije (SINOS)

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh