Gradovi

Protest „Novinari ne kleče“ se nastavlja

Protest „Novinari ne kleče“ se nastavlja

BEOGRAD – Protest „Novinari ne kleče“ održan je večeras ispred vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je bila i suština novinarskog protesta.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pročitao je okupljenima da je danas predat vladi „poduži spisak zahteva“, u kojima se od šest ministara i predsednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se pre svega obezbedilo poštovanje važećih zakona.

„U tome i jeste najveći problem – u odbijanju sprovođenja svih zakona, čak i onih nakaradnih, koje su sami doneli“, rekao je Čečen i naveo da je Skupština Srbije smenila ministra odbrane Bratislava Gašića na takav način da to samo „može da se shvati kao uvreda svim ženama, svim novinarima, ali ne i kao ispunjenje zahteva novinara“.

„Od samog početka zahtevi za promenu odnosa političara prema novinarima i novinarstvu bili su suština našeg protesta, a u petak, u Narodnoj skupštini, međutim, problemi medija i novinara nisu pomenuti ni jedan jedini put. Umesto toga, poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja, da na momente nismo bili sigurni da li će ga razrešiti ili odlikovati“, rekao je Čečen.

On je kazao da su se i poslanici opozicije „potrudili da odmognu“, jer je, kako je naveo, Dragan Šutanovac „svojim krajnje neprimerenim tvitom“ dao izgovor poslanicima većine da izađu iz sale, „kao da su baš taj povod čekali i kao da su se dogovorili“.

„Niko nije progovorio o položaju novinara i medija. Naprotiv, ova katastrofalna situacija u medijima zapravo i jednima i drugima odgovara“, rekao je Čečen i istakao da je zbog svega toga zaključeno da suštinski nijedan zahtev novinara nije ispunjen i da se protest mora nastaviti.

Nakon obraćanja Čečena, novinari Igor Brakus i Marko Somborac izveli su performans, gde su predavali „oskare popularnosti“ za razne kategorije.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Preview

PROTEST NOVINARA

Slide

BRANKO CECEN

Slide

IGOR BRAKUS

Slide

BRANKO CECEN

Slide

IGOR BRAKUS

Slide

MARKO SOMBORAC

Slide

BRAKUS I SOMBORAC

PROTEST NOVINARA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh