• Južna Srbija

  Протест подршке радницима Јуре

  jura

   

  Већ неколико недеља у медијима читамо о томе да су радници јужнокорејске „Јуре“ приморани да носе пелене, да су малтретирани, сексуално злостављани и приморани да раде и када им позли. Радно време од 10 или више сати је нормална појава. Инспекција рада, која је од власника фабрике награђена аутомобилима, тврди да нема нерегуларности и да су овакве тврдње радника лажи. Премијер говори о „кампањи против страних инвеститора“, а локални функционери радницима лицемерно поручују да просто узму и остваре своја права. Ми питамо: да ли је у овој земљи дилема немати посао или имати, али бити понижен? Супротставимо се насиљу над онима који немају моћ зато што су уцењени радним местом! Ако наши суграђани у „Јури“ не могу сами да се изборе за своја права, морамо им помоћи у томе!

  У Србији се положај запослених већ годинама погоршава – куповна моћ је све мања, а цене и трошкови живота настављају да расту. У исто време, из власти поручују да нема новца за плате, пензије, социјалне услуге, културу и образовање, док се страним инвеститорима исплаћују милиони евра за фабрике које се или не изграде или се у њима ради у нехуманим условима. Таква економска политика мора да се промени!

  Позивамо све организације и појединце да се придруже протесту. На скупу неће бити дозвољена страначка и политичка обележја, али позивамо и подстичемо све да дођу са обележјима која изражавају подршку радницима „Јуре“, као и свим запосленима који раде у лошим условима.

  Протест ће се одржати 4. јуна, у суботу, а почеће окупљањем на Тргу Николе Пашића у Београду, у 12 часова, одакле ће, након обраћања говорника окупљенима, колона кроз Кнеза Милоша кренути ка згради Владе Србије у Немањиној улици.

  Човек на првом месту, а не тржиште!

  Протест организују Левица Србије и Удружени синдикати Србије СЛОГА

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com