Novosti online

Протест такси превозника који чекају дозволу за рад

Такси превозници, стотинак њих који још чекају дозволе за рад на територији Београда, почели су штрајк испред Владе Србије. Ове таксисте разљутило је што, иако су регуларно пријавили своју делатност у Агенцији за привредне регистре и плаћају порезе, још немају званичну дозволу града, али ни привремене дозволе за рад које су им прошле године обећали надлежни државни органи. Стрпљења више немају јер сматрају да су преварени. Како наводе, пре више од три године положили су испит за ову категорију превоза и државни испит о познавању града и за све то платили 120.000 динара – све оно што је од њих тражено како би добили дозволе.

Највећи проблем радна група
Таксисти без дозвола за тренутно стање не оптужују ни представнике града ни представнике државе, већ искључиво градску радну групу у којој им, како кажу, највеће проблеме стварају представници колега са дозволама. Сматрају да ова група непрестано врши притисак на град и државу претњама да ће неколико хиљада таксиста који већ имају дозволе изаћи на улицу ако се изда иједна нова дозвола.

Група од око 130 таксиста је зато покренула иницијативу за оцену уставности дела Одлуке о такси превозу града Београда јер један њен члан ограничава број таксиста који могу да раде у престоници. Превозници, који су и раније организовали неколико протеста, од Уставног суда, како истичу, још нису добили одговор на своју иницијативу. Он је, напомињу, требало да стигне у првом кварталу прошле године.

– Планирали смо да организујемо протест и почетком новембра, али обећавали су нам да ће проблем бити решен. Имали смо бројне састанке, али надлежни су стално померали рок за коначно решење. Више не можемо да чекамо – изричит је Александар Милић, један од потписника иницијативе.

У престоници је, према званичним информацијама, тренутно 6.300 возача са такси дозволама. Да се, како наводе незадовољни таксисти, одлука о ограничењу поштовала, у Београду не би смело да буде више од 5.000 таксиста.

– Ако су, када смо полагали, знали да не треба више возача, није ни требало да се организује обука и да дајемо новац. Али, када се то већ десило, сада само тражимо да остваримо уставна права на живот и слободу предузетништва под једнаким условима. Када смо полагали узели су нам новац, а после тога су нам буквално рекли пуј пике, ништа од тога не важи – указује Милић, који ће и данас са колегама доћи пред Владу Србије.

Највећи део ових таксиста, подсетимо, тренутно има регистроване фирме у другим општинама, а један део је запослен у неком од такси удружења. Али, на коначном решењу свог проблема инсистирају и због новог Закона о превозу путника у друмском саобраћају. Он ће, како наводе, омогућити да им се, ако ускоро не добију дозволе, одузима имовина и изричу огромне новчане казне.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh