Novosti online

Protest u Čačku večeras predvodili prosvetni radnici sa transparentom Nebitni profesori (VIDEO)

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Čačku uz zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podnese ostavku.

Protestu je, prema proceni medija, prisustvovalo više od 1.500 ljudi, a protestnu kolonu zajedno sa omladinom predvodili su čačanski prosvetni radnici koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Svi mi nebitni profesori“, „Ministre, ja sam nebitan profesor“.

Na početku protesta okupljeni gradjani minutom ćutanja odali su poštu studentu iz Čačka Milošu Mileusniću koji je pre nekoliko dana ubijen u Beogradu ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Na protestu je govorio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „izneverio Ustav Srbije iako se zakleo da će ga poštovati“, i da je izneverio vladavinu prava, bez koje nema ni pravne države.

„Kao prvi potpredsednik Vlade Vučić je učestvovao u zaključenju Briselskog sporazuma sa kosovskim Albancima aprila 2013. godine. Taj sporazum je neustavan što se vidi i iz aviona“, rekao je Ivošević.

On je dodao da srpski pregovarači duguju gradjanima odgovor na pitanje da li se Srbija priprema da prizna Kosovo kao državu, pošto se tačkom 14 Briselskog sporazuma obavezala „da mu neće praviti smetnje na njegovom putu ka Evropi“.

Ivošević je dodao da se Vučić zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, ali da ne kaže šta pod tim podrazumeva.

On je istakao da „zaslužuje pažnje“ ideja da sudstvo i javno tužilaštvo objedini nezavisna i samostalna pravosudna vlast, a da bi ona takva i postala neophodno je, kako je rekao, da se „suzbiju politički uticaji na nosioce te vlasti“.

„Takvi utcaji se moraju suzbiti i prema Ustavnom sudu jer on nije bio ono što treba da bude kada je dobio priliku da oceni ustavnost Briselskog sporazuma i Zakona o privremenom uredjivanju načina isplate penzija. Zato je i zaslužio da ga nazovu ‘zaustavni sud’ i ‘zauzdani sud’. Gospodine predsedničke Republike, da bi se Srbija vratila svom Ustavu i normalnom habitusu morate učiniti ono što gradjani na skupovima od vas traže, a to je da date ostavku“, rekao je Ivošević.

Jedan od organizatora čačanski student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćiriman rekao je da su zahtevi protesta u Čačku slobodni mediji, fer i pošteni izbor, Srbija bez nasilja, da se pronadju naručioci ubistva Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

„Čačak i dalje propada, mladi odlaze, Morava je i dalje zagadjena, bioskopa i dalje nema, ali ima stranačkog zapošljavanja, FK Borac koji je urušen, jeftine radne snage za stranca. Sve ovo možemo da zaustavimo jedino ako izgradimo državu u kojoj će postojati sloboda, pravda, jednakost, ravnopravnost, u kojoj će se poštovati rad i znanje“, rekao je Ćiriman.

Protest je protekao bez stranačkih obeležja, a mogle su se videti samo zastave Srbije.

Gradjani su nosili parole na kojima je pisalo „Čačak bez straha, jedan od pet miliona“, „Beograde izdrži, stižu Čačani“, „Razgraničenje = izdaja“, „Vučič izdajnik“, „Ostavka“, „Kako spavate gradonačelniče 2.500 kvadrata prihodovano, 2.500 mladih i obrazovanih rashodovano“, „Morava je naše more, pravda za Moravu“, „Buna protiv dahija“.

Sa razglasa je emitovana rok i pank muzika grupa Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Beogradski sindikat i muzika iz filma „Crni bombarder“.

Protestna kolona prošetala je centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki, truba i improvizovanog doboša od kante.

Okupljeni gradjani su uzvikivali „Ostavka“, „Lopovi“, „Vučiću, lopove“, „Milune, lopove“, „Vratite nam bioskop“.

Ispred zgrade u kojoj je sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke ostavljen je transparent na kome piše „AV Ostavka“.

Na kraju protesta, koji je protekao bez incidenata, organizatori su pozvali gradjane da se ponovo okupe sledećeg petka na četvrtom protestu u Čačku ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh