• Gradovi

  Protest u Poljskoj protiv skoro potpune zabrane abortusa

  Hiljade demonstranata, obučenih u crno, okupilo se ispred zgrade poljskog paralmenta u Varšavi u znak protesta protiv predložene skoro potpune zabrane abortusa u katoličkoj Poljskoj, javlja AFP.

  VARŠAVA – Hiljade demonstranata, obučenih u crno, okupilo se ispred zgrade poljskog paralmenta u Varšavi u znak protesta protiv predložene skoro potpune zabrane abortusa u katoličkoj Poljskoj, javlja AFP.

  Na skupu, u subotu, koji je organizovala koalicija „Spasimo žene“, demonstranti su mahali crnim zastavama i transparentima sa porukama „Zaustavimo fanatike na vlasti“ i „Potrebni su nam lekari, a ne policija“.

  Vladajuća kozervativna Partija prava i pravde, koja kontroliše parlament, predložila je nacrt zakona kojim bi prekid trudnoće bio dozvoljen samo ako je život majke u opasnosti, a maksimalna kazna zatvora za lekare koji izvode abortus bila bi povećana sa dve na pet godina.

  Uticajna Katolička crkva u Poljskoj odobrila je inicijativu za predlaganje novog zakona ranije ove godine, mada su se biskupi od tada usprotivili stavljanju žena iza rešetaka.

  „Zaista sam besna na te ljude u odelima koji hoće da odlučuju o životima osoba koje se ponekad nađu u nepodnošljivim situacijama“, kaže Ana Blumstajn, profesorka u srednjoj školi koja je učestvovala u protestu.

  Grupa „Spasimo žene“ navodi da je sakupila potpise u korist evropske zakonske inicijative kojom se garantuje pristup legalnom abortusu, seksualnom obrazovanju i kontracepciji.

  Zagovornici prava na abortus su pokrenuli i ideju o „ženskom štrajku“ u ponedeljak, pozvavši žene da ne idu na posao, da se obuku u crno i da učestvuju u protestima širom zemlje.

  Iako je vladajuća partija generalno naklonjena zabrani abortusa, njeni lideri su svesni da većina Poljaka podržava postojeći zakon, koji je već jedan od najrestrikivnijih u Evropi.

  Usvojen 1993, zakon koji je trenutno na snazi zabranjuje svaki prekid trudnoće ukoliko nije posledica silovanja ili incesta, ukoliko nije ugroženo zdravlje majke ili fetus nije ozbiljno deformisan.

  Prošlomesečna anketa je pokazala da 74 odsto Poljaka želi da se zadrži postojeći zakon, zaključuje francuska agencija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com