BG

Protest zaposlenih u MUP-u i građana Srbije u nedelju u 12h ispred Palate Federacije

NEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE

Na današnjoj konferenciji za novinare Nezavisnog policijskog sindikata Srbije najavljen je protest zaposlenih u MUP-u zbog nezakonitog otpuštanja “prekobrojnih”, odnosno časnih i poštenih policajaca, bez mrlje u karijeri, a ostavljanja u službi policajaca sa pozamašnim kriminalnim dosijeima. On je istakao da su rešenja za premeštaj odnosno otkaz dobile i trudnice i porodilje, i ratni veterani i bolesni, i da se treba zabrinuti nad tim novim socijalnim slučajevima za koje postoji velika bojazan da će neki od njih dići ruku na sebe. Advokat Nebojša Avlijaš je procenio bi postupci pred sudom, kojih će sigurno biti zbog ovih rešenja, dugo trajali, da će sve to koštati mnogo poreske obveznike, a da je procena da će to koštati državu oko 5000 evra po čoveku, što je apsurdno u odnosu na to da se racionalizacija i vrši zbog uštede.
Predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević se na početku zahvalio dnevnim listovima Informer i Alo na reklami koju mu prave jer su današnjim izdanjima objavili neistine o njemu.
On je demantovao navode koje su danas objavljeni i istakao očigledne propusti i nelogičnosti u pisanju ovih medija.
“Izneto je da su nisu utvrđeni propusti policije a imalo je elemenata za podnošenje prijave za nasilje u porodici što je nelogično jer da je imalo elemenata za prijavu a da je nisu podneli znači da bi imalo propusta, a Alo navodi da je Ljajić komandir a isti je pom.komandira. Takođe se navodi da je Dragana Vidojević policijski službenik a nije već je istina da je administrativni radnik”, naglasio je predsednik NPSS-a.
Zašto je neophodno da svi zaposleni u MUP kao i ostali zaposleni i građani Srbije izađu i iskažu nezadovoljstvo?
Vidojević je izjavio da je ministar Stefanović izjavio 2014. godine da neće ukinuti dodatak na platu od 10.000 dinara. a samo dva meseca posle te izjave, iako je tvrdio više puta da neće, smanjio je platu zaposlenima u MUP-u za 10%. Takođe je izjavio da će policija biti izuzeta od otpuštanja jer nema dovoljno policije u Srbiji, a ipak je krenuo sa otpuštanjem i to prvo policije od sveg javnog sektora.
“ Izjavio je da će policija dobiti novi, kvalitetniji i za zaposlene i građane bolji Zakon o policiji a svedoci smo da je predlog novog Zakona o policiji katastrofalan i da ne poštuje elementarna ljudska i radnička prava zaposlenih” kaže Vidojević.
Predsednik NPSS-a kaže da Stefanović javno priča da će da izvrši dekriminalizaciju policije ali umesto dekriminalizacije on vrši kriminalizaciju i stvara policiju u privatne svrhe, za potrebe jedne stranke a sve na štetu građana.
“Cilj da otpusti samo neposlušne, a jake i prave profesionalce iz policije a da u službi ostavi samo one koji će ponizno da mu klimaju glavom, da izvršavaju njegova lična i stranačka naređenja a na kraju i egzekucije neistomišljenika kao što je to rađeno i u Vladi koju su činili isti likovi i pre 20 godina u Miloševićevo vreme. Samo ostaje jedno nejasno pitanje: “Ko je Ćuruvija ovoga vremena koji će završiti u nekom prolazu zgrade” rekao je Vidojević i pozvao građane i medije da isprate protest policije u nedelju.
Zašto treba građani da podrže policiju i da masovno izađu na protest koji je zakazan za nedelju 27.12.2015.godine sa početkom u 12.oo časova u Beogradu?
“Zato što policija pripada građanima a ne bilo kom pojedincu ili političkoj partiji, zato što samo dekriminalizovana i depolitizovana policija je temelj sigurnosti građana i samo kao takva može da pripada građanima, zato što zaštićen profesionalac i nezavisan od političara tajkuna i kriminalaca može samo takav da zaštiti građane, zato što samo dekriminalizovana policija može da izvrši i dekriminalizaciju cele države i da očisti kriminalce koji ugrožavaju svakog časnog i poštenog građanina, da privedu pravdi i sprovedu u zatvor narko dilere koji truju vašu decu, da spreči pljačku još ovo malo državne imovine koja je ostala a da procesuiraju one koji su je i do sada pljačkali” ističe Vidojević.
Vidojević je na kraju poručio da “Nećemo stati sve dok ne povučete uručena rešenja i ne donesete jasne i precizne smernice za dekriminalizaciju policije a samim tim i najveću i najbolju racionalizaciju radnih mesta”.
Živko Radovanović, potpredsednik NPSS-a, se osvrnuo na to da je NPSS mesecima i godinama unazad govorio upravo o svemu ovome što se danas u policiji dešava. On je istakao da su upozoravali da je broj suicida u policiji alarmantan, da su egzistencijencjalni uslovi policijskih službenika u većini slučajeva teški, da mnogi žive na ivici egzistencije, i da je NPSS jedini sindikat koji je zahtevao dekriminalizaciju MUP-a, kao i da su dostavljali Sektoru unutrašnje kontrole i sudu dokaze za zloupotrebe mnogih rukovodilaca.
“Ako pogledamo ono što se danas naziva dekriminalizacijom, onda primećujemo da zaposleni koji nemaju nikakvu mrlju u karijeri, koji su čak i nagrađivani od prethodnih ministara se nalaze na spisku krimi policajaca, dok su oni s apozamašnim dosijeima, naravno kriminalnim ostali da rade, čak su mnogi i unapređeni i povlašćeni, Da li je to dekriminalizacijaca, ili je samo važno da je tako nazovemo?”, istakao je Radovanović.
Radovanović je postavio pitanje ministru Nebojši Stefanoviću da li će načelnici koji si stavili ljude na spisak “prekobrojnih”, a radi se o savesnim policajcima, biti procesuirani, i ovom prilikom je javno pozvao i zamolio premijera Aleksandra Vučića da izdvoji sat vremena i proveri na koji je način urađena dekriminilizacija u MUP-u.
“Verujem da će ukoliko revnosno sagleda na koji način je ona izvršena poništiti sva rešenja koja su doneta protiv nedužnih ljudi” istakao je potpredsednik NPSS-a.
On je pozvao sve policajce i njihove članove porodica da izađu u nedelju na miran protest da iskažu nezadovoljstvo povodom navedenih otpuštanja, sa zahtevom da se u MUP-u uradi stvarna dekriminalizacija, a ne da se otpuštaju zaposleni po samovolji pojedinaca.
Ivana Pavlović, advokat NPSS-a, skrenula je pažnju javnosti na medijsku hajku koja je počela da se vodi protiv predsednika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčila Vidojevića, i sindikalne organizacije u celini, a sve u cilјu diskreditacije ove organizacije i njenog predsednika.
„Kao što vam je poznato protekle nedelјe, doneto je 1475 nezakonitih rešenja o premeštaju, i to prilikom je NPSS izašao sa jasnim stavovima da zaštiti kako svoje članove, tako i sve kolege, te javno ukaže na nezakonito postupanje prilikom donošenja ovih rešenja. Iznoseći istinu, koja očigledno boli pojedince, kao svetla tačka u medijskom mraku kojem se nalazimo, Momčilo Vidojević, kao i organizacija koju predstavlјa, stavlјeni su na stub srama, i to kroz fabrikovanu aferu koja je danas izneta u javnost, kroz neistinite tvrdnje i pisanja lista „Alo“ i „Informer“ istakla je Pavlovićeva.
Ona kaže da će kao pravni zastupnik Momčila Vidojevića i NPSS-a podneti tužbu protiv listova „Alo“ i „Informer“, a zbog narušavanja ugleda i časti Momčila Vidojevića, sindikalne organizacije čiji je predsednik, kao i njegove porodice, jer su isti pretrpeli sramotu, duševne bolove zbog povrede časti i ugleda i drugih prava ličnosti.
„Vidojević će takođe podneti i krivičnu prijavu kako protiv ministra Nebojše Stefanovića, tako i protiv policijskih službenika Sektora unutrašnje kontrole policije, jer su omogućili novinarima navedenih dnevnih listova da izvrše uvid u predmet Momčila Vidojevića, iako nisu imali njegov pristanak. Vidojević je predstavlјen kao nasilnik, koji je kriv, iako navodi nisu dokazani, niti se bilo ko može proglasiti krivim dok se isto neutvrdi pravnosnažnom odlukom suda“ kaže advokat NPSS-a.
Na kraju je istakla da se očigledno radi o obračunavanju sa neistomišlјenicima, ali NPSS kao ozbilјna organizacija, kao i njen predsednik Momčilo Vidojević, „neće prestati sa iznošenjem istine i pravnom zaštitom svojih kolega, i uporebiće sva pravna sredstva kako bi se zaštitio od dalјih medijskih napada u ovom teškom trenutku u kojem se nalazi zaposleni u MUP-u“.
Nebojša Avlijaš, advokat istakao da niko ne spori da postoji tehnološki višak u javnom sektoru, ali je u slučaju policije najveći problem što se ovde radi o ukidanju radnih mesta i broja zaposlenih.
“Najveći problem je kako se primenjuju određene odredbe zakona u tim rešenjima o premeštaju, i što se ne zna za to određeno radno mesto koliko je bilo izvršilaca a koliko je sada u planu” istakao je Avlijaš i dodao “ da se nisu vrednovali policajci po svojim godišnjim ocenama”.
U rešenjima, takođe nije naveden razlog za razrešenje i niko ne zna “zašto sam baš ja tom spisku”.
On je istakao da bi postupci pred sudom, kojih će sigurno biti, dugo trajali, da će sve to koštati mnogo poreske obveznike, a da je procena da će to koštati državu oko 5000 evra po čoveku, što je apsurdno u odnosu na to da se racionalizacija i vrši zbog uštede.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh