Svet

Protesti na ulicama Kijeva, da li je počeo novi Majdan

MOSKVA, KIJEV – Na poziv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko danas je na ulicama Kijeva protestovalo oko 6.000 ljudi.

Učesnici protestne šetnje su u blizini Vrhovne rade u centru Kijeva organizovali i performans tokom koga su postavili punjenu lutku sa likom predsednika Ukrajine Petra Porošenka, koja sedi na improvizovanoj ve-ce šolji, što simbolizuje Ustav zemlje, javljaju ukrajinske „Vesti“.

„Vlast nam, svojim postupcima, daje snagu da izađemo na ulicu i primenimo ekstremne mere kako bismo odbranili svoja prava.

Ovim performansom želimo da pokažemo da vlast nema poštovanja ne samo prema nama građanima, već i da ne poštuje nijedan zakon u ovoj zemlji“, rekao je jedan od aktivista, prenosi Sputnjik.

Građani su danas u centru Kijeva pokrenuli veliku akciju protiv korupcije i jutros blokirali centralne delove grada. Demonstranti udaraju u bubnjeve i uzvikuju: „Dole banda!“

Juče je Julija Timošenko, liderka partije „Batkovščina“ (Otadžbina), pozvala građane Ukrajine na proteste.

Prema njenim rečima, Porošenko i Nacionalna banka, u stvari, podržavaju korupciju, a šef države na ključne pozicije u zemlji imenuje svoje poslovne partnere.

Krajem septembra mediji su javili da Timošenkova priprema novi Majdan u Kijevu.

Prema rečima novinara, glavni razlog za proteste su visoke cene komunalnih usluga.

Istovremeno je objavljeno i da su nevladine organizacije kupile od 300 do 500 šatora za upotrebu u masovnim akcijama.

Demonstracije koje će trajati cele sedmice mediji su već nazvali „novim Majdanom“. Očekuje se da će u protestima učestvovati i do nekoliko stotina hiljada ljudi, navodi Sputnjik.

AP Photo/Sergei Chuzavkov

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh