Gradovi

Protesti u Budimpešti zbog reforme obrazovanja

BUDIMPEŠTA – Više hiljada Mađara izašlo je danas na protest protiv reformi obrazovanja koje primenjuje premijer Viktor Orban, a koje kritičari vide kao još jedan njegov pokušaj da poveća kontrolu nad državnim institucijama.

Prosvetnim radnicima, koji traže značajno smanjenje fonda časova i slobodan izbor udžbenika, u protestu na kiši su se ispred zgrade parlamenta u Budimpešti pridružili i drugi radnici okupljeni u sindikatima, uključujući rudare i državne službenike, preneo je Rojters.

Demonstranti tvrde da reforme obrazovanja predstavljaju deo pokušaja centralizacije koji Orban sprovodi poslednjih šest godina, tokom kojih su mađarski državni mediji i druge javne institucije stavljene pod kontrolu vlade.

Neki od demonstranata, koji su pevali mađarsku himnu, uzvikivali su „Nećemo to dozvoliti“, dok su drugi držali transparent na kojem je pisalo: „Ne terajte našu omladinu.“

„Ovo je poslednja šansa da obezbedimo da naša deca žive u normalnoj zemlji i da se kvalitetno obrazuju, umesto ovog uništenja koje se sada dešava“, izjavila je učesnica protesta Katalin Egresi (46), koja ima četvoro dece.

Vlada na čelu sa Orbanom je pre tri godine preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalnih vlasti, pa sada obrazovni sistem reguliše jedna centralna služba. Ona je povećala obim časova za nastavnike i uvela novi nastavni plan, koji predviđa upotrebu udžbenika za koje neki tvrde da sadrže netačne informacije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh