Gradovi

Protesti zbog reforme penzionog sistema u Grčkoj

ATINA – Zaposleni u grčkim državnim bolnicama nakratko su se sukobili danas sa policijom ispred ministarstva finansija u Atini, u trenutku kada širom Grčke eskaliraju protesti zbog reforme penzionog sistema koju predlaže vlada.

Sindikati i za popodne, kada Cipras bude govorio u parlamentu, planiraju proteste protiv vlade, a generalni štrajk je najavljen za 4. februar.

U međuvremenu, poljoprivrednici i dalje drže delove autoputa pod blokadom, uglavnom u severnoj Grčkoj, a sve više profesionalnih udruženja organizuje štrajkove, javlja AP.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa formirana pre godinu dana, suočena je sa snažnim protivljenjem refomama koje traže strani kreditori, a zbog kojih bi milioni radnika mogli plaćati veće doprinose na plate.

Poljoprivredna udruženja u centralnoj Grčkoj glasala su za intenziviranje štrajka uz šestodnevnu blokadu autoputeva i luka, a udruženja u južnoj i severnoj Grčkoj razmišljaju o sličnim akcijama.

Uzgajivači cveća zaustavili su saobraćaj na naplatnoj rampi severno od Atine, a inženjeri u Solunu su upotrebili gipsane ploče da blokiraju ulaz u zgradu jednog penzionog fonda.

AP Photo/Petros Giannakouris

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh