Gradovi

Protestni marš Kurda do turske ambasade u Atini

ATINA – Oko 1.000 Kurda i prokurdskih podržavalaca marširalo je danas do turske ambasade u Atini, uzvikujući „Erdogan fašista“, u znak protesta zbog pritvaranja kurdskih lidera u Turskoj, ali ih je policija sprečila da dođu do ambasade, javlja Rojters.

Lideri turske prokurdske opozicione Narodne demokratske partije (HDP) uhapšeni su u petak u okviru istrage o terorizmu, što je izazvalo osudu Zapada zbog oštrih mera protiv disidenata pod mandatom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U Atini su demonstranti danas mahali velikim kurdskim zastavama i transparentima sa likovima lidera HDP Selahatina Demirtasa i Figena Juksekdaga.

„NE Erdoganovom diktatorstvu“, pisalo je na jednom transparentu.

Predstavnik kurdske Partije demokratske unije (PYD) u Grčkoj Ibrahem Muslem rekao je da jučerašnja hapšenja predstavljaju „napad na demokratiju i čovečnost širom sveta“.

Turske vlasti naložile su danas formalno hapšenje i devetoro zaposlenih u redakciji vodećeg opozicionog lista i pritvorile još prokurdskih zvaničnika.

Više od 110.000 zvaničnika, uključujući sudije, nastavnike, policjajce i civilne službenike, pritvoreno je ili suspendovano posle neuspelog pokušaja puča u julu, podseća britanska agencija.

AP Photo/Yorgos Karahalis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh