Analize I Kolumne

Против Милана Стевановића, директора Геронтолошког центра у Нишу, после седам месеци проведених у притвору, поново се покреће истрага?

Ниш, 16. новембар 2020.

Милан Стевановић, директор Геронтолошког центра у Нишу, ухапшен је половином априла под оптужбом да није предузео све неопходне мере и радње како би спречио појаву и ширење вируса корона у установи којом је руководио. Тиме је, наводно, директор Стевановић довео до заражавања 135 људи и до смрти више лица, штићеника центра. Осумњичен је за чињење тешког кривичног дела против здравља људи, а у вези с кривичним делом преношења заразних болести.

После врло дуге истраге, поднета је оптужница почетком месеца октобра, коју је Виши суд у Нишу вратио Тужилаштву ради отклањања уочених недостатака. Како сазнајемо из извора који не желе да буду јавно именовани, убрзо је поднета исправљена оптужница, али је Суд и ову оптужницу вратио Тужилаштву и, чак, наложио понављање истраге!

Ближа сазнања о томе шта се догађа у кривичном предмету против Милана Стевановића очекујемо наредних дана, али треба се подсетити на две чињенице.

Прво, Милан Стевановић је у притвору више од седам месеци. Како сазнајемо, жалбе на решења којим је одређен и продужаван притвор су одбијене, а разлог за одређивање притвора је нађен у потреби да се избегне узнемирење јавности.

Да ли је овако дуг притвор неопходан? Да ли је узнемирење јавности могло да буде избегнуто и на неки други начин? Да ли ће јавност заиста бити још узнемиренија уколико се Милан Стевановић брани са слободе? (Јавност, ваљда, није већ узнемирена чињеницом да сваког дана имамо двадесетак преминулих и неколико хиљада заражених ковидом 19.)

Друга чињеница јесте изјава председника Републике дата у време хапшења Стевановића која гласи, да парафразирамо, како је Милан Стевановић крив, али није само он крив. Притом, треба имати на уму да је у време хапшења Милан Стевановић био кандидат на, тада већ расписаним, локалним изборима, и то 21. на изборној листи „Александар Вучић – За нашу децу“ у нишкој Градској општини Палилула. Његови партијски другови су се према Милану понели другарски – нису га уклонили са изборне листе јер оптужбе нису биле доказане. (Као што нису ни данас.)

У установама многих других партијских другова, широм Србије, имали смо прилике да видимо како се вирус корона шири још брже него у Нишу. Ухапшених нема много.

У сваком случају, наредних дана очекујемо преиспитивање одлуке о притвору одређеном Милану Стевановићу пре седам месеци и три дана.

ЉК

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh