• Gradovi

  Проусташке снаге у Хрватској раде на рехабилитацији НДХ

  Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да учестала појава усташких графита у Сплиту потврђује да проусташке снаге у Хрватској плански раде на рехабилитацији геноцидне НДХ.

  „Усташки односно нацифашистички графити појавили су се у последња три дана у Сплиту на зидовима основне школе „Скалице” у истоименом насељу („Мрзим Србију”, „За дом”, „Мрзим школу и Србе”, „У” с крстом), затим на зиду једног вртића у насељу Мертојак („У” са крстом и „Смрт пандурима“) и коначно на зиду зграде у насељу Спинут („Максови месари“) којим се величају кољачи злогласног команданта фабрике смрти Јасеновац Макса Лубурића”, навео је Линта у изјави за јавност.

  Наведени усташки графити појавили су се након бруталног и смишљеног физичког напада групе усташа на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту.

  Према Линти, важно је нагласити да су у наведеним сплитским насељима Скалице, Мертојак и Спинут пре рата у значајној мери живјели официри и подофицири ЈНА са својим породицама.

  „Почетком рата војна лица и њихове породице су насилно и незаконито избацивани из својих станова уз претње смрћу и физичке обрачуне. У отетим становима сада живе тзв. хрватски бранитељи који су реализовани Туђманов проусташки пројекат стварања етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба”, казао је он.

  Линта истиче као велику лаж да је Сплит за вријеме бивше Југославије тобоже био пројугословенски град и напомиње да су „у Сплиту југословенски једино били команда и јединице ЈНА, малобројни Срби и понеки часни Хрват.

  Као доказ, Линта наводи неколико чињеница.

  У Сплиту и до доласка Туђмана на власт нико није смио да се шета Ривом за клупским обележјима Црвене звезде и Партизана и није било препоручљиво да градом шетају војна лица у униформи ЈНА.

  У Сплиту, Задру, Шибенику и др. постојали су угоститељски објекти у које војна лица није смела да улазе јер није било безбедно. На познатом фестивалу забавне музике у Сплиту почетком седамдесетим година публика је отворено исказивала антисрпство и величала усташтво, преноси Танјуг.

  После фудбалске утакмице Хајдук – ОФК Београд која је одиграна септембра 1970. године у Сплиту, бесна руља је аутомобиле са београдским таблицама превртала и бацила у море. Том приликом руља је бацила у море и гађала камењем четворицу питомаца средње подофицирске школе, старости око 15 година, који су једва извукли живу главу, навео је Линта.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com