Analize I Kolumne

Први човек са Балкана који ће примити руску вакцину: Сигуран сам да је ефикасна и безбедна

Извор: Спутњик на српском, https://rs.sputniknews.com/vesti/202008131123204078-prvi-covek-sa-balkana-koji-ce-primiti-rusku-vakcinu-siguran-sam-da-je-efikasna-i-bezbedna/

Прва вакцина против вируса корона коју је регистровала Русија, ефикасна је и безбедна, рекао је др Сергеј Бољевић, специјалиста патофизиологије и пулмологије, шеф катедре патологије човека на Универзитету Сеченов.

Додаје да је вакцина прошла испитивања на животињама и на људима, те да нема повода да се сумња. Бољевић каже да је Институт „Гамалеј“ имао основу за вакцину против вируса корона која је само надограђивана.

„Они су имали основу на коју су додали компоненту. За две недеље направили су вакцину, а после тога су ишла проверавања. У фебруару је била направљена већ 70 одсто“, истакао је Бољевић за „Вијести“.

Каже да ће вакцину први примити здравствени радници, затим наставници и учитељи који од првог септембра треба да крену са радом.

„Вакцина је за Русију бесплатна и добровољна. Ја ћу се вакцинисати у октобру“, нагласио је Бољевић.

Како је раније данас саопштила представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова више од 20 држава је показало интересовање за руску вакцину против вируса корона.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције. Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два места – у центру „Гамалеја“ и у компанији „Бинофарм“. Председник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh