Gradovi

Prvi Englez u redovima IS – DŽihadi DŽek

LONDON – Jedan mladić iz Velike Britanije, koji se pridružio takozvanoj Islamskoj državi u Siriji, prvi je Britanac koji se priključio džihadistima a da nije arapskog porekla, piše „Dejli mejl“.

DŽek Lets (20), koji je uzeo ime Ibrahim, sada živi u Iraku pošto je napustio domovinu sa 18 godina.

Sin farmera iz Oksforda rekao je svojim roditeljima da ide da uči arapski u Kuvajtu, odakle je tajno otputovao u Siriju u septembru 2014.

Mladić, koga su bivši drugovi prozvali „DŽihadi DŽek“, sada je u prvim borbenim redovima brutalne terorističke grupe i živi sa svojom ženom Iračankom i sinom Muhamedom u gradu Faludži, odakle se preselio iz Rake, piše britanski list.

Veruje se da se zainteresovao za Bliski istok tokom „arapskog proleća“ 2011, a pre nego što je prešao u islam bio je ateista.

Počeo je da uči arapski i odlazio je u džamiju Madina Masdžid, blizu njegove kuće u Oksfordu, promenivši ime u Ibrahim, što je arapska verzija njegovog srednjeg imena Abraham.

On je jedan od oko 750 državljana Velike Britanije koji su se pridružili IS u Iraku i Siriji, od kojih je oko 100 izgubilo život u borbama.

AP Photo, Militant Web Site, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh