Gradovi

Prvi kvartalni gubitak Petročajne za 16 godina

PEKING – Akcije Petročajne potonule su danas pošto je kineski energetski gigant iskazao prvi kvartalni gubitak za 16 godina kotiranja na stranim berzama, budući da se kompanija bori sa slabošću domaće ekonomije i niskim cenama nafte na međunarodnim tržištima.

Prema saopštenju Petročajne, objavljenom sinoć na Honkoškoj berzi, kompanija je u prvom tromesečju ove godine iskazala gubitak od 13,79 milijardi juana (2,14 milijardi dolara), u odnosu na dobit od 6,15 milijardi juana u istom periodu pre godinu dana.

To je prvi kvartalni gubitak otkako je Petročajna listirana na berzi 2000. godine, izvestila je agencija „Blumberg njuz“.

Vrednost akcije kompanije pala je danas na berzi u Hong Kongu za 3,89 odsto, dok je na Šangajskoj berzi, na kojoj takođe kotira, oslabila 1,59 procenata.

„Oporavak svetske privrede u prvom kvartalu 2016. godine bio je slab, a geopolitička situacija je ostala turbulentna“, navodi se u poslovnom izveštaju Petročajne, i dodaje da cene nafte u svetu i dalje osciliraju na niskom nivou.

Istovremeno, kineski privredni rast je usporio na 6,7 odsto u prvom tromesečju ove godine, što je najslabija stopa u poslednjih sedam godina.

„Oporavak cena nafte će pomoći kompaniji da krene napred, ali Petročajna jednostavno mora da uloži strašno velike napore kako bi poboljšala konkurentnost i poslovanje preduzeća“, izjavio je za „Blumberg“ Nil Beveridž, analitičar u kompaniji „Sanford C. Bernstin&Co“ sa sedištem u Hong Kongu.

Petročajna je pumpala 242,7 miliona barela sirove nafte u prvom kvartalu, što je 1,4 odsto više nego u istom lanjskom tromesečju, prema saopštenju kompanije.

Drugi kineski energetski div, Sinopek, izvestio je juče o rastu neto dobiti od 206,8 odsto na 6,66 milijardi juana (1,02 milijarde dolara) u prvom tromesečju, iako je kompanija smanjila proizvodnju sirove nafte za 9,29 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 79,42 miliona barela.

Treći kineski naftaš iz „velike trojke“, CNOOC, saopštio je da je zabeležio pad prihoda od prodaje za 29,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 25,82 milijardi juana u prvom kvartalu. Podatak o profitu nije objavio.

Foto – Tanjug, P. Cvetković, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh