Gradovi

Prvi predlog o reformama koje traži Britanija u februaru

BRISEL – Nacrt predloga rešenja pitanja reformi koje zvanični London traži da bi ostao u Evropskoj uniji biće sastavljen do početka februara, kako bi lideri EU mogli o njemu da raspravljaju kasnije tog meseca, izjavio je jedan neimenovani evropski diplomata.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da je prilično uveren da će biti postignut sporazum o promenama u četiri ključna područja, u očekivanju referenduma o mogućem izlasku Velike Britanije iz EU, koji bi trebalo da se održi sredinom ove godine, prenela je agencija Frans pres.

„Mislim da bi konkretan nacrt predloga mogao da se nađe na stolu već početkom februara“, rekao je diplomata, pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnici Britanije i drugih 27 članica EU, kao i Evropske komisije, u „intenzivnim su pregovorima“ u pokušaju da postignu dogovor, otkrio je diplomata.

Lideri EU će održati samit u Briselu 18. i 19. februara, na kojem se nadaju da će postići dogovor.

Kameron je u nedelju izjavio da je njegov najkontrovezniji zahtev, ukidanje povlastica za migrante u periodu od četiri godine“, „i dalje na stolu“, ali je dodao da bi mogao da pristane i na „jednako odlučan“ plan borbe protiv prakse ljudi da dolaze u EU samo zbog socijalne pomoći.

NJegovi drugih zahtevi – da EU Britaniji da garancije protiv dodatne političke integracije, za zaštitu država koje nisu u evrozoni i za povećanje ekonomske konkurentnosti, naići će na mnogo manje protivljenje unutar EU, navodi Frans pres.

AP Photo/Frank Augstein

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh