Gradovi

Prvi put bez većinskog izbornog sistema u Vojvodini

NOVI SAD – Predstojeći pokrajinski izbori biće, posle skoro pune tri decenije, prvi izbori za Skupštinu AP Vojvodine na kojima se poslanici neće birati po većinskom ili komboinovanom sistemu, već isključivo po proporcionalnom izbornom sistemu, po kom se sprovode i republički i lokalni izbori.

Početkom devedesetih godina u Vojvodini je na snazi bio isključivo većinski izborni sistem, po kome su u drugi krug išla tri najbolje plasirana kandidata iz prvog izbornog kruga, a 2004. godine uveden je kombinovani izborni izborni sistem koji je podrazumevao da se od ukupno 120 poslanika u Skupštini AP Vojvodine, 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom sistemu.

Taj kombinovani sistem je važio i na predhodnim pokrajinskim izborima, da bi u junu 2014. Skupština AP Vojvodine donela odluku da se ubuduće pokrajinski poslanici biraju isključivo po proporcionalnom sistemu.

To istovremeno znači da će ovo biti prvi put od uvođenja modernog parlamentarizma u Srbiji da se na celoj njenoj teritoriji i na svim nivoima vlasti parlamentzarni izbori sprovode po istom, prporcionalnom sistemu.

Foto Tanjug/M.Jelesijević,ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh