Gradovi

Prvi sastanak hrvatske vlade, tema budući rad

ZAGREB – Na prvom sastanku hrvatske vlade nakon izbora, kojem nije prisustvovao potpredsednik Božo Petrov, jer se nalazi u Metkoviću, razgovaralo se o budućem radu.

Ministri su na sastanak došli nakon što su obavili primopredaju u svojim ministarstvima, a uoči sastanka, zamenik premijera Tomislav Karamarko je novinarima rekao da će se razgovarati i o nekim kadrovskim rešenjima, s tim da je princip isti – stručnost, stručnost.

“Videli ste koga HDZ ima u novoj vladi, nekakva skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu“, poručio je, preneli su mediji.

Karamarko je odbacio tumačenja da je stranka protiv nekih od tih osoba, na primer, ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

To nije struka već pojedini zainteresovani krugovi i centri, smatra Karamarko, te poručuje da neće pristati na harangu. „Na harangu neću pristati, ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao loše. Da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvek ću stati iza istine i iza naših ljudi“, naglasio je.

Kazao je i da je izjava Hasanbegovića da je „antifašizam floskula“, izvučena iz konteksta. „To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom. To su oni koji nikada ne žele priznati komunističke zločine, jer da ih žele priznati onda bi tražili objektivnog krivca za to, a to je Josip Broz Tito. Jož uvek imamo njegov trg. Zašto se ti kulturni radnici ne pobune protiv toga“, rekao je.

Ustvrdio je da je on za to da se ukine to ime trgu. „Ja sam uvek za to, ali vidite ovi protivnici, ovi antifašisti, neistiniti antifašisti, jer da su pravi antifašisti onda bi znali izjednačiti totalitarizme, a to su komunizam i fašizam i nacizam. Prema tome ako se možemo disctancirati od raznih Hitlera, Musolinija itd, onda se možemo i od Josipa Broza“, istakao je Karamarko i poručio da će vlada premijera Oreškovića biti „antifašistička, antikomunistička i antitotalitaristička“.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao da očekuje d a će u narednim danima glavna tema ipak biti kulturna politika. „Mislim da će se ovih dana ipak više govoriti o kulturnoj politici i da će to biti glavna tema o kojoj ću razgovarati i s novinarima, a u prvom redu sa svim ključnim zainteresovanim akterima u kulturnom životu, jer oni su zapravo najvažniji“, rekao je.

Kako je preneo riječki Novi list, najviše simpatija je dobila ministarka socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša časna sestra, koja je, kako se navodi, priznala da je pospana budući da je potvrđivanje vlade trajalo sve do ponoći.

Foto FAH/ Dario Grzelj

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh