• Zdravlje

  Prvi smrtni slučaj od autohtone hemoragijske groznice

  MADRID – Španski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da se istražuje slučaj pacijenta koji je preminuo od Krimski – Kongo hemoragijske groznice, a nije putovao u rizična područja.

  Od CĆF-a je preminuo 62-godišnji muškarac zaražen najverovatnije ujedom krpelja, a virus je preneo i medicinskoj sestri, koja je bila sa njim u direktnom kontaktu, što su dva najčešća načina prenošenja ove bolesti.

  Zdravsteni zvaničnici navode da je još 200 ljudi, koji su bili u kontaktu sa preminulim, podvrgnuto testiranju na CĆF smrtonosni virus, prenosi Rojters.

  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, CĆF je endemska u Africi, na Balkanu, u Ukrajini, na Bliskom Istoku i u Centralnoj Aziji.

  „Slucaj otkriven u Madridu je prvi u zapadnoj Evropi sa autohtonim poreklom – nije donet sa drugog geografskog područja“ navodi se u saoppštenju Madridskih zdravstvenih zvaničnika.

  Virius CĆF-a se prenosi ubodom zaraženog krpelja, kontaktom sa zaraženim životinjskim tkivima i direktnim kontaktom sa žaraženim čovekom, navodi SZO i dodaje da smrt nastupa najčešće krajem druge nedelje od oboljevanja.

  Ne postoje vakcine za imunizaciju životinja na ovaj virus a najčešće izložene osobe su zxdravstveni radnici, prenosi Rojters.

  Foto/ Tanjug video

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com