Gradovi

Prvi srpski električni automobil već na idućem Sajmu?

Predstavljanje projekta srpskog električnog automobila na Sajmu automobila.

BEOGRAD – Prvi srpski električni automobil mogao bi biti predstvaljen već na idućem Sajmu automobila u Beogradu, uveren je osnivač Međunarodne grupe elektronskih eksperata (IEEG) Slavko Vujović.

Na predstavljanju projekta razvoja prvoj električnog automobila Srbije on je rekao da, pošto je završeno testiranje elektronmagnetnih motora i sistema upravljanja baterijama može da se očekuje da će prototip biti završen za šest meseci.

„Sve je istestirano i nadamo se da će za šest meseci industrijski model biti pripremljen za proizvodnju“, ukazao je Vujović.

On je rekao da su planirane i prve pumpe za struju u Staroj Pazovi, ali napominje da su trenutno problem u razvoju električnog automobila standardizacija i registracija.

Sve komponente, kako ističe, moraju da se standardizuju i prenesu na domaća preduzeća, kako bi se zaposlila autoindustrijska u Srbiji sa novim, inovativnim programom koji svet traži.

Vujović je podsetio da je u nekim zemljama već svaki treći automobil na električni pogon, a da je to postignuto kroz razne stimulacije, što je neophodno i kod nas.

On je najavio da će se sve komponente, šasija, elektromagnetni motori, sistem za upravljanje baterijom proizvoditi u Srbiji, a da će se samo baterije formirati sa Nemcima.

Kada je reč o ceni Vujović je istakao da električni automobil mora biti komercijalan, i ako ne konkurentniji od običnih, mora barem ići u korak sa konkurencijom.

Program razvoja prvog srpskog električnog automobila, kako je naglasio, koristi domaće resurse, pre svega znanje i ljude.

Predsednik Odbora za ekologiju i zakonodavstvo u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović rekao je da je samo pitanje vremena kada će 80 odsto stanovništva voziti električne automobile, dodajući da tehnologija brzo napreduje, i više nije pitanje da li to želimo, već da moramo da se prilagodimo.

Prema njegovim rečima, danas je saobraćaj velika industrijska grana, koja generiše ogromne količine opasnih supstanci.

Zbog toga je vreme da država stimuliše proizvodnju električnog vozila, poručio je Mitrovcih dodajući da još ne postoji ni jedna pumpa za struju, a PKS u tome, kao i automobilima na električni pogon, vidi veliku investicionu šansu.

Šef projekta Goran Janković rekao je da su u IEEG razvili sopstveni koncept elektromagnetnog motora.

Formiran je tim koji radi na razvoju i usavršavanju postojećih baterija, dodajući da je trenutno problem što brzo punjenje smanjuje vek baterije.

„Paralelno sa razvojem baterije razmišljamo i o dizajnu, koji treba u startu da bude nešto preoznatljivo, što sadrži srpski identitet“, smatra Janković.

On je rekao da Srbija, kada naftni lobi bude pokleknuo i dopustio vozila na struju, mora biti spremna za tu utakmicu.

Što se tiče srpskog projekta radi se na razvoju pulsnog pogona, koji omogućava prelazak dužih razdaljina, u većoj brzini, sa količinim struje koju trenutno koriste baterije.

Preview

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Slide

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Slide

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Slide

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Slide

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Slide

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

ELEKTRICNI AUTOMOBIL

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh