Šumadija

Prvi ugovori sa kompanijom „CMEC“ krajem februara

Plasiranje najmanje 50.000 tona junetine godišnje na kinesko tržište, prema rečima Damjana Srejića, načelnika Šumadijskog upravnog okruga, u značajnoj meri doprineće razvoju stočarstva na ovom području.

Srejić, koji je učestvovao u tehničkom delu pregovora sa investitorom iz Kine, naglašava da je ovo jedan od najvećih projekata realizovanih u našoj zemlji u cilju jačanja srpskog sela.

Potpisivanjem ugovora o realizaciji ovog projekta sa predstavnicima kragujevačke lokalne samouprave, kineska kompanija Cmek obavezala se da uloži značajna sredstva u uzgoj stoke, otkup i preradu junećeg i jagnjećg mesa na području Kragujevca i Centralne Srbije.

U Šumadijskom upravnom okrugu, čiji je načelnik Damjan Srejić učestvovao u tehničkom delu pregovora sa kineskim investitorom, smatraju da je ovo jedan od najvećih projekata koji su realizovani na ovom području u cilju pospešivanja razvoja stočarstva i poljoprivrede u našoj zemlji.

„Radi se o velikoj količini mesa od 50.000 tona mesa junećeg na godišnjem nivou. Osim toga oni su zainteresovani i za jagnjetinu, i za jednu i za drugu vrstu mesa imamo međudržavne sporazume, tako da u ovom momentu možemo startovati sa tako nečim, mislim da će negde u, to malo pomera kineska nova godina, ali nadamo se krajem februara potpisati prve ugovore sa našim poljoprivrednim proizvođačima“, kaže Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Ugovori sa odgajivačima potpisivaće se na šest godina, a cene će se određivati po turnusu. S obzirom na veličinu i potrebe kineskog tržišta za prehrambenim proizvodima, biće plasirana sva količina proizvedenog mesa, ukoliko bude veća od dogovorene.

Iako je partner iz Kine tokom pregovora izrazio bojazan da odgajivači iz Kragujevca i Centralne Srbije neće moći da proizvedu predviđenih 50.000 tona mesa godišnje, te sumnje su ipak otklonjene.

Logističku podršku kineskom investitoru pružaće firma iz Kragujevca, koja bi krajem februara sa odgajivačima trebalo da započne sa ugovaranjem tova. Osim ove, biće angažovana jos jedna lokalna investiciona kompanija, koja će raditi na izgradnji klanica i postrojenja za preradu mesa i proizvodnju bio gasa. Za to je obezbeđeno 70 hektara državnog zemljišta u Sobovici.

Izveštava novinarka RTK Bojana Krstić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh