• Regioni

  PRVOMAJSKA POVORKA U PODGORICI: Stotinak sindikalaca tražilo veću bezbednost na radu

  Unija slobodnih sindikata (USS) je protestnom povorkom u Podgorici označila početak kampanje za zaštitu i bezbednost na radu za koju smatra da je jedan od velikih problema.

  Foto: AnadoolijaFoto: Anadoolija

  Ipak, svega stotinak sindikalnih aktivista je prošlo centrom Podgorice kako bi skrenuli pažnju na težak položaj radnika.

  Generalni sekretar Unije Srđa Keković je rekao da radnike tište mnogi problemi, od kojih je zaštita na radu samo jedan. Ukazao je da u Evropi godišnje na radnom mjestu pogine više od 3.500 radnika, a oboli više od 11 hiljada, dok podataka o tome za Crnu Goru nema. Keković je izrazio nadu da će jednogodišnja kampanja USS pomoći da se dobije „jasna slika“ o razmerama tog problema.

  Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

  U Crnoj Gori je u poslednje vreme bilo smrtnih slučajeva na radu, posebno na gradjevinama i u fabrikama, te se pominjalo pitanje zaštite na radu. Keković je pozvao Vladu da pošalje inspekciju i utvrdi koliko firmi i drugih poslodavaca ima obavezan akt o proceni rizika na radu. Savez samostalnih sidnikata Crne Gore (SSCG) koji je godinama u organizacionim turbulencijama i unutrašnjoj borbe za rukovodjenje organizacijom, dugo nije organizovao prvomajske protestne povorke, a ove godine nije bilo ni prvomajskog proglasa.

  Protest povodom teškog socijlanog statusa zaposlenih u Nikšiću je organizovao bivši sindikalni lider, sada funkcioner opozicionog Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić.

  Prosečna martovska zarada u Crnoj Gori iznosila je 488 evra što je skoro upola manje od mesečnih potreba jedne četvoročlane porodice. Stopa nezaposlenoisti u Crnoj Gori je 18 odsto i raste.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com