• Novosti online

  PS SE, NATO, OEBS: Važna uloga parlamenata u odbrani demokratije u vreme pandemije

  Predsednici parlamentarnih skupština Saveta Evrope, NATO i OEBS izjavili su danas da parlamenti država članica tih organizacija imaju ključnu ulogu kao branioci demokratskih vrednosti i procesa i osnovnih sloboda i da je zato važno da nastave rad u vreme pandemije korona virusa.

  „Važno je da parlamenti nastave s radom tokom ove krize, da odobravaju pakete ekonomske pomoći bez presedana i vanredne zdravstvene mere, dok pokušavaju da očuvaju demokratske kontrole i da obezbede efektivnu podelu vlasti gde je moguće“, naveli su u zajedničkom saopštenju upućenom državama članicama.

  U saopštenju se navodi da je od ključnog značaja da parlamenti nastave da vrše nadzor i da doprinose konceptualizaciji i dizajnu mera podrške, uključujući najranjivije delove društava, pošto kratkoročne mere proizvode dalekosežne posledice na živote i zdravlje ljudi.

  „U narednim mesecima, naši parlamenti će morati da odigraju ključnu ulogu i da obezbede da vanredne mere budu adekvatno primenjene i u skladu s demokratskim standardima, da ograničavanja sloboda budu srazmerna (cilju) i privremena, da ekonomska pomoć bude podeljena tamo gde je potrebna i da budu očuvani bezbednost i stabilnost“, navodi se u saopštenju.

  Predsednici parlamentarnih skupština Saveta Evrope, NATO i OEBS, Rik Dems, Atila Mesterhazi i Georg Cereteli, naveli su da su njihove organizacije spremne da podrže parlamente država članica u tim naporima.

  Oni su naveli i da su „veoma zabrinuti zbog globalnog širenja pandemije korona virusa i njene pretnje zdravlju ljudi, bezbednosti i blagostanju, kao i razarajućim efektima na normalno funkcionisanje društava, demokratiju i osnovna prava i slobode, kao i na svetsku ekonomiju.

  „Ova globalna kriza zahteva globalni odgovor. Medjunarodna saradnja je ključna u odgovoru na ovu veliku višestruku krizu. Pozdravljamo mnoge oblike pomoći i solidarnosti medju našim državama koje su pomogle spasavanju života“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se, medjutim, da su potrebni dodatni napori jer nijedna država ne može sama da se izbori s aktuelnom krizom i njenim posledicama.

  „Svi su pogodjeni, ali neke osobe su ranjivije od drugih, uključujući pogodjene oružanim sukobom ili one koji žive u izbegličkim kampovima, koji moraju da imaju bezbedan pristup zdravstvenoj zaštiti“, stoji u saopštenju.

  Navodi se i da vlade i parlamenti država članica SE, NATO i OEBS moraju da učine sve što mogu da podstaknu saradnju svih zainteresovanih strana, pre svega naučne zajednice i farmaceutskih industrija.

  U Savetu Evrope, NATO i OEBS je 57 država Severne Amerike, Evrope i Azije u kojima živi više od milijardu ljudi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com