• Politika

  PSG: Netačna izjava Vučića da je samo MUP nadležan za izdavanje biračkog spiska

  Pokret slobodnih gradjana (PSG) odbacio je danas kao netačne i neutemeljene tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podatke o broju upisanih gradjana u birački spisak može izdati isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  Kako je naveo taj pokret, prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku taj posao poveren je ministarstvu nadležnom za poslove uprave, a deo biračkog spiska za jedinice lokalne samouprave ažuriraju opštinska, odnosno gradska uprava, kao posao koji im poverava nadležno ministarstvo.

  „Možda je Vučićeva skrivena želja da Nebojša (Stefanović) iz Beograda vodi i birački spisak, ali za sada MUP ne samo da nije isključivo nadležan, već nije uopšte nadležan za vodjenje biračkih spiskova“, saopštio je PSG.

  Pokret je naveo da su dokumenta kojima se dokazuju sumnjive promene u biračkim spiskovima opština Vračar i Zvezdara informacije od javnog značaja koje su dostupne svima i da su izdata u skladu sa procedurom koju propisuju Zakon o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvo za sprovodjenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

  Dodaju da ta dokumenta predstavljaju i javnu ispravu, što znači da u pogledu njihove sadržine važi pretpostavka istinitosti.

  „Vučićevo negiranje njihove istinitosti nije samo čin panične političke borbe, već i otvoreno urušavanje i nipodaštavanje pravnog poretka države“, naveli su.

  PSG je dodao da je tom izjavom predsednik Srbije poslao „nedvosmislenu poruku svim državnim službenicima da će biti proglašeni za lažove i državne neprijatelje kada izdaju javnu ispravu čija sadržina njemu lično nije po volji“.

  Pokret slobodnih gradjana je ranije upozorio da je u poslednjih nekoliko meseci u beogradskoj opštini Vračar broj upisanih gradjana u birački spisak povećan za oko 10 odsto, a u opštini Zvezdara još i više i da to pokazuje da se „dovode ljudi iz unutrašnjosti i partijski poslušnici koji treba da glasaju jer vlast nije uspela ovim zakrčenim gradom da ubedi gradjane“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com