Gradovi

Pupovac Kolindi: Uzvikuju mi „Četniče idi u Srbiju“

ZAGREB – Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etnickim i drugim manjinama u Hrvatskoj, piše „Jutarnji list“.

U pismu na četiri strane Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam, navodi list.

Isto pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković, predsednik Sabora Željko Reiner, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obavešteni potpredsednici vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

„Predstavnici manjina su još u maju upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsednicom, a kako je njena i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, videvši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo“, rekao je Pupovac.

Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o Vladi i njenom programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržnje, a poruke pojedinih članova Vlade i Sabora doživljavaju kao podsticaj i podršku za tu kampanju.

“Godinama, decenijama građena tolerancija i priznavanje političkih i identitetskih razlika time se razara pred našim očima i preti da ugrozi elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost u našoj zemlji”, napisao je Pupovac.

U pismu se navodi da je u protekle dve-tri nedelje više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija “doživelo pretnje i izlive govora mržnje”, a u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s reči na delo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su izbušene gume na njegovom automobilu.

„Jutarnji“ piše da ono što se u pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama.

“Navešću primer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posledice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u centru Zagreba doživeo sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, komšije, studenti i saradnici koji su se zatekli u mom društvu ili mojoj blizini, da nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili izvikuju ‘Pupovac, četnice, idi u Srbiju’”, naveo je Pupovac u pismu.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh