• Gradovi

  Pupovac: Prvo stvoriti bolju atmosferu, pa onda raspravljati o prošlosti

   

   

  Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je pred posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu da bi pre rasprava o bolnim istorijskim pitanjima oko kojih ne postoji saglasnost dve zemlje trebalo stvoriti atmosferu bolje komunikacije.

  „Budući da su hrvatsko-srpski odnosi medju najbolnijima, čini mi se razumnim da se zaustavi ova erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima oko kojih ne postoji saglasnost Hrvatske i Srbije, čak i u onome što bi trebalo da bude nesporno, kao što je stradanje u Drugom svetskom ratu. Treba stvoriti atmosferu bolje komunikacije dve zemlje i onda krenuti u pravcu rasprave“, rekao je Pupovac za RTS.

  Pupovac je kazao da se nada da će se do ponedeljka, kada Vučić počinje dvodnevnu posetu Hrvatskoj, sve negativnosti smiriti, i da nijedna od najavljenih demonstracija neće predstavljati nikakve smetnje za normalno odvijanje onoga što je predvidjeno programom posete.

  „Razlike u tonovima koje su se pojavile, bacile su nažalost u jednom trenutku senku na mogući ishod i moguće rezultate razgovora, ali nadam se da će sva ta sporna pitanja i disonantni tonovi do ponedeljka biti prevladani i da će preovladati ono što je otišlo u javnost iz kabineta predsednice Hrvatske (Kolinde Grabar-Kitarović), a to je da postoje teme koje su planirane i da one koje nisu ne bi smele da ometaju postizanje dogovora oko onoga što je planirano posetom“, naveo je predsednik SNV.

  Dodao je da do tada treba „biti pragmatičan i usmeriti se na ono što bi trebalo da bude prosperitet u odnosima dve zemlje, budućnost u odnosima, a ne da jedna vrsta nekontrolisane erupcije prošlosti zaseni budućnost“.

  Upitan šta očekuje od Vučićeve posete i koja su pitanja najvažnija za Srbe u Hrvatskoj, s čijim će predstavnicima Vučić takodje razgovarati, Pupovac je rekao da je to pre svega drugačiji odnos prema ratnom stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i razvoj sredina u kojima žive.

  „Pre svega, to je jedan drugačiji odnos prema ratnom stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, prema Jasenovcu, bitno drugačiji odnos i njegovo unapredjenje kada je u pitanju razvoj sredina u kojima žive pripadnici srpske zajednice, Srbi povratnici. Važno je da se stvore bolje pretpostavke za ukupno poboljšanje položaja Srba, a to znači i rada njihovih institucija i prava koja su definisana hrvatskim zakonima“, naveo je Pupovac.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com