Gradovi

Pupovac: U programu nema Srbije ni manjina

BEOGRAD – Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je danas da iz programa nove hrvatske vlade nije moguće uvideti kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske, ali da je jasno da u njemu nema ništa o manjinskoj politici i da saradnja u regionu nije među prioritetima.

„Iz programa nove hrvatske vlade nije moguće iščititati kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske. Moguće je iščitati da prioriteti spoljne politike Hrvatske idu u drugim pravcima, a ne u pravcima saradnje u regionu“, rekao je Pupovac u intervjuu za portal Pink.rs.

Ali to je samo ono što je napisano, naveo je on i dodao da ne zna kakvi su stvarni stavovi – ni novog ministra, a ni prvog potpredsednika koji je zadužen za spoljnu politiku.

Pupovac je, međutim, ocenio da je prerano da se zaključi kakvo će mesto imati Srbija i regionalna saradnja među prioritetima nove hrvatske vlade.

„Da li će se zaista prioritet davati primarno saradnji sa baltičkim zemljama, Višegradskoj grupi i crnomorskim zemljama, te BiH, a da Srbija i druge zemlje bivše Jugoslavije neće biti toliko u fokusu – to je prerano govoriti, jer nemamo dovoljno elemenata za taj zaključak, osim onog što piše u novom programu“, objasnio je on.

Pupovac, međutim, ističe da je ovo „prva vlada posle dugo vremena u Hrvatskoj koja u svom programu nema ništa o manjinskoj politici“.

A pogotovu, kako objašnjava, nema ništa o ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, o povratku izbeglica, o pravima ljudi koji su izgubili svoja prava tokom rata, i nema ništa o revitalizaciji povratničkih krajeva i unapredenju manjinske politike.

„Na to smo upozorili i upozoravaćemo, i nadamo se da će se to promeniti“, rekao je Pupovac.

On je ocenio da je kampanja kojom je ćirilica proglašena neprijateljskim pismom u Hrvatskoj tragična za samu Hrvatsku, vrlo nepovoljna za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvata i Srba uopšte jer je, kako kaže, reč o kampanji protiv jednog slovenskog pisma.

I to nosi sa sobom veoma ozbiljne, negativne i konfliktne političke konotacije, naveo je Pupovac.

„Ćirilica ne sme biti pismo izjednačeno sa neprijateljstvom, ne sme biti izjednačena sa ratom. Ona u najmanju ruku treba da dobije u školskim programima u Hrvatskoj mesto kao glagoljica“, objasnio je on

Ona takođe, kako je dodao, treba da bude rasterećena neprijateljskog stava, kako bi pripadnici srpske zajednice imali nesmetanu pretpostavku da je mogu učiti, da može biti podučavana i da se njome mogu koristiti.

A da, s druge strane, većinski hrvatski narod bude oslobođen predrasude prema ćirilici, jer na taj način stvara se predrasuda i prema Srbiji uopšte, ali istovremeno i prema pravoslavlju i slovenskim narodima koji se koriste tim pismom uopšte.

Komentarišući izjave ministra branitelja Mija Crnoja koji bi objavljivao registar agresora i popisivao nacionalne izdajnike, Pupovac kaže da one nisu dobre i da su veoma uznemirujuće i veoma loše poruke za celu Hrvatsku, a ne samo za Srbe u Hrvatskoj ili za političke protivnike.

„To je ozbiljno upozorenje demokratiji, vladavini prava i zakonitosti“, kaže on.

S druge strane, navodi Pupovac, poruke novog ministra kulture (Zlatka Hasanbegovića) i njegove ranije poruke su takođe uznemiravajuće, jer negiranje antifašizma, negiranje antifašističke prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije, na prostoru Hrvatske, koja je za Srbe u Hrvatskoj naročito važna, znači zapravo udaranje na temelje Evrope 20. veka i današnje Evrope.

„Ne znači samo reviziju, već i negiranje istorijskih cinjenica, i otvaranje prostora za politike i ideologije poraženih snaga u Drugom svetskom ratu. Nadajmo se da tako neće biti. Ali, nećemo se prepustiti samo nadi, nego ćemo i verovati da naše vrednosti, naši stavovi i naše ideje i istorijski pogledi budu priznavani u Hrvatskoj“, rekao je Pupovac.

Govoreći o polemici povodom naoružavanja Hrvatske i Srbije, Pupovac kaže da bi bilo veoma opasno ako bi se takva retorička nadmetanja nastavila.

„Posebno bi bilo opasno ako bi se nastavila trka u naoružavanju između Srbije i Hrvatske“, rekao je on i dodao da bi to na „još otvorene ratne rane“ stvorilo potencijal koji ne bi bio dobar.

„To nije doprinos stabilnosti, to nije doprinos zajedničkoj perspektivi zemalja bivše Jugoslavije, a ta perspektiva je u EU, to je perspektiva saradnje oko bezbednosti u regionu i Evropi, i sa tim bi trebalo zaista stati“, zaključio je Pupuvac.

Foto FaH/ Dario Grzelj

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh