Gradovi

Pupovac zamerio Oreškoviću: Program bez manjnskih prava

ZAGREB – Zastupnik i potpredsednik manjinske SDSS Milorad Pupovac je obraćajući se mandataru Oreškoviću na sednici Sabora rekao je da ta stranka nema predrasuda, već veliki nteres da vlada uspe, te da žele u tome pomoći, ali da bez inkluzije, bez uključenosti, bez ozbiljnog poziva na sradnju, to nije moguće.

Pupovac je mandataru zamerio to što u njegovom programu nema pitanja povratka izbeglih, a ni obnove, kao ni manjinskih prava.

„Nema ničega… bilo bi nedoustivo da usvojimo program a da nemamo elemenata ljudskih i manjinskih prava kao sastavnog dela ove vlade“, naveo je i dodao da kada bi toga bilo onda bi i pitanja pojedinih ministara bila puno manje predmet pažnje nego što je sada.

„Nije valjda da ono što su tekovine vlada u poslednjih nekoliko mandata, od 1997, kada je taj proces participacije počeo, da ćemo to preskočiti. To nije politika HDZ-a s kojim sam sarađivao od 2006. na ovamo. Nijedne vlade“, rekao je Pupovac.

Potpredsednik SDSS-a i predsednik SNV-a kaže da je s pažnjom pratio prezentaciju programa, te da poštuje činjenicu da je sve usmereno na ekonomsku tematiku, ali je dodao da svi prisutni dobro znaju da mere nije moguće sprovesti ukoliko država za njih nije pripremljena.

„Mi moramo stvoriti duh tolerancije u društvu, jer je duh netolerancije u poslednje tri godine isuviše snažan. Zato nije dobro da u ministarstvu kulture, u ministarstvu prosvete nemamo ni jedne reči o kulturi tolerancije, nemamo ni jedne reči o stvaralaštvu. Nacionalni identitet je važan, ali nije dovoljan“, kazao je.

Pupovac je rekao i da je lepo čuti poziv na zajedništvo, ali da je nejednakost ta koja uništava.

„Trećina građana je na rubu siromaštva. Osamdeset posto štednje pripada nekoliko posto štediša. Mi raspravljamo o franku, o blokiranima, a ne o tim činjenicama“, naveo je.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh