• Novosti online

  PUPS: Najveći natalitet u Srbiji bio kada je zadrugarstvo bilo u ekspanziji

  Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) danas je ocenila da će četiri puta veći budžetski podsticaji za osnivanje novih i podsticaj postojećim zadruga, za šta je ove godine obezbedjeno 825 miliona dinara, pozitivno uticati na opstanak i obnovu seoskih sredina, kao i na odluku mladih da svoju i budućnost svojih porodica vide i u ruralnim sredinama.

  „Zadrugarstvo u Srbiji je i razvijano krajem 19. veka, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, kada je prosečan broj dece bio troje ili četvoro po jednom bračnom paru, i kada su takozvane proširene porodice, sa višegeneracijskim članstvom, imale motivaciju i predispozicije da se odlučuju za radjanje više dece“, navodi se u saopštenju PUPS-a.

  Dodaje se da će se „razvojem modernog zadrugarstva stvoriti uslovi, materijalni i nematerijalni, da roditelji počnu da razmišljaju i o porodicama sa troje i više dece“.

  „Kao glavne razloge za manje radjanje dece, roditelji navode finansijsku nesigurnost, ali i nedovoljan broj različitih pogodnosti i usluga podrške porodicama sa decom, posebno u selima, izdvajajući, pre svega, (ne)dostupnost vrtića, obrazovnih institucija, dečijih lekara, većeg broja sadržaja iz oblasti kulture i sporta“, podsetio je PUPS.

  Ta stranka je istakla da prema zvaničnim statističkim podacima više od polovine dece u Srbiji uzrasta od tri do pet godina nije upisano u vrtiće, a u stalnom je porastu broj samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica.

  „Svaka druga porodica u Srbiji ima samo jedno dete, dvoje tek oko 40 odsto, troje oko sedam procenata“, upozorio je PUPS.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com