• Novosti online

  PUPS: Vučićeva poseta Vatikanu od velikog značaja za gradjane Srbije

  Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) istakla je da je današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, koji nije priznao nezavisnost Kosova, od velikog značaja za gradjane Srbije, a posebno za gradjane Kosova.

  Kako se u saopštenju navodi, ta stanka je ukazala na neophodnost uključivanja Vatikana u dijalog o budućnosti Kosova, radi obezbedjivanja trajnog mira i napretka celog regiona, na šta su više puta u svojim susretima ukazivali predsednik PUPS-a Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

  Krkobabić smatra da Vatikan, kao jedna od najvažnijih istorijskih prestonica hrišćanskog sveta, ima pravo na ekumensku brigu i o spomenicima Srpske pravoslavne kulture koji čine deo sveukupnog hrišćanskog nasledja na tom delu teritorije Srbije.

  „Problemi pravoslavaca i katolika na Kosovu su slični, s obzirom da su i jedni i drugi bili primorani da, po završetku NATO agresije, u ogromnom broju napuste teritoriju i svoju imovinu na Kosovu. Istovremeno, Vatikan ne podržava ni učlanjenje Kosova u Unesko, što je posebno važno jer je taj deo teritorije Srbije jedan od najvažnijih centara celog hrišćanstva u svetu i najverodostojniji dokaz milenijumskog srpskog, pravoslavnog i hrišćanskog prisustva“, dodaje se u saopštenju.

  PUPS je naglasio da je to jedinstvena prilika da se, „uz pomoć celokupnog hrišćanstva“, sačuva ne samo pravoslavno-hrišćanske verske i kulturne spomenike i imovinu svih verskih zajednica, nego i srpski suverenitet na Kosovu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com